• För chefsmedlemmarna är det fortfarande sifferlöst avtal som gäller. Vision gjorde bedömningen att det skulle vara mest gynnsamt.

Lön och villkor

Många chefer fick mer än märket i löneökning

18 oktober 2024

Mellan 1,8 och 5,4 procent. Det är utfallet hittills för Visions chefsmedlemmar i årets löneöversyn i kommuner, regioner och kommunala bolag. Sifferlöst tycks ha gynnat cheferna.

För första gången på tio år blev det i våras en siffra i avtalet på den kommunala sidan. Det innebär att lönerna för Visions medlemmar ska upp med minst 3,3 procent i snitt i år i varje kommun och region samt i en del välfärdsanknutna bolag.

→ Här är alla chefslöner för 2023

För chefsmedlemmarna är det dock fortfarande sifferlöst som gäller. Vision gjorde bedömningen att det skulle vara mest gynnsamt för gruppen.

Mest i Oxelösund

Och så verkar det ha blivit. Chefen i fokus har frågat ordföranden i Visions avdelningar och klubbar om de är klara med löneförhandlingarna och vilket utfallet för chefsmedlemmarna i så fall blev.

Av de som svarat i mitten av oktober hade 120 fått en procentsats. Tre fjärdedelar av dem meddelade att arbetsgivaren hade gett sina Visionschefer mer än 3,3 procent.

Alt-textCarina Ceder

Mest höjdes lönerna i Oxelösund – med 5,4 procent i snitt. Visionsordföranden Carina Ceder är mycket nöjd.

– Vi har en överenskommelse sedan många år om att en liten del av löneöversynsbudgeten ska gå till snedsitsar eller prioriterade grupper. I år har chefsgruppen fått en hel del, säger hon.

Gömt sig bakom sifferlösheten

38 procent av de som svarat på Chefen i fokus enkät tycker att det är bra att avtalet blev sifferlöst för cheferna. 15 procent anser att det är dåligt och resten kryssar i ”varken eller”.

Charlie Oorthen- Lähnn, ordförande för Vision i Hörby är en av dem som helst hade velat ha en siffra. Utfallet för chefsmedlemmarna i kommunen blev bara 1,8 procent, vilket är lägst bland de huvudmän som svarat.

– Arbetsgivaren har gömt sig bakom sifferlösheten och menar att man bara haft skyldighet att höja övriga medarbetare. Man tycker att våra chefer är överbetalda jämfört med dem i andra kommuner, säger han.

Ska följas upp

Att cheferna i så så många kommuner och regioner ändå hamnat över 3,3-procentsnivån visar att Visions bedömning var riktig, enligt Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef på Vision.

– De flesta vi har pratat med har tyckt att sifferlöst har varit en bra lösning, men inte alla. Vi ska följa upp detta noga i våra forum i november-december, säger han.