• Rättvisa är en friskfaktor, enligt forskaren Magnus Svartengren.

Arbetsmiljö

Rättvisa ger friska medarbetare

2 oktober 2024

Rättvisa arbetsplatser gör oss friska. Hur rättvis arbetsplatsen är en av de främsta skillnaderna mellan organisationer som har hög respektive låg sjukfrånvaro.

Magnus Svartengren, professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet, har studerat rättvisa som friskfaktor länge.

– Risken för hjärtinfarkt är lägre om man arbetar på ett företag med bra organisatorisk rättvisa. Det är också kopplat till psykisk hälsa och god sömn.

Skapa organisatorisk rättvisa

Magnus Svartengren har utarbetat Stamina-modellen, ett AFA-finansierat projekt som startade samtidigt som Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö började gälla 2016.

Han lyfter fram modellen som ett sätt att skapa organisatorisk rättvisa.

Arbetssättet påminner om det systematiska arbetsmiljöarbetet. Man kartlägger en fråga, teamet träffas för att diskutera resultatet och gör prioriteringar. Åtgärder genomförs och teamet träffas därefter för uppföljning.

→ Så städade vd:n upp i arbetsmiljön

I mindre organisationer är det dock vanligt att cheferna klarar rättvisefrågan utan hjälp av modeller och teorier.

– Vi har undersökt vilka faktorer som kännetecknar företag med låg sjukfrånvaro. Då handlar det om chefer som vill vara schyssta och rättvisa och som förstår vad som är bra för verksamheten.

Att lyssna är viktigt för en rättvis chef.

→ Bli en bättre lyssnare

– Chefer känner ofta en förväntan på sig att fatta beslut. Men det är värdefullt att ta vara på kompetensen hos medarbetare som kan verksamheten ännu bättre. När man gör det växer medarbetaren.

Framgångsfaktorer

Magnus Svartengren lyfter fram organisationer där man ser kostnader för personalen som investeringar. Där cheferna ger medarbetarna förutsättningar att ta ansvar, genom stöttning och utbildning. Och där man internrekryterar.

– Att investera i personalen, utbilda och internrekrytera är de viktigaste framgångsfaktorerna tillsammans med organisatorisk rättvisa.