• I vissa fall kan det vara okej med vänskapskorruption, enligt cheferna.

Rekrytering

Chefer: Då är kompisrekrytering okej

13 augusti 2024

Är det okej att rekrytera en vän eller närstående? I vissa fall, svarar chefer i Chefen i fokus panel.

I våras blev det känt att Stockholms läns landshövding, Anna Alt-textAnna Kinberg BatraKinberg Batra, hade anställt vänner för toppjobb, varav en tjänst annonserades via en papperslapp i receptionen och en tjänst inte annonserades ut alls.

→ Se upp för cv-fusket

Det mesta talar emot kompisrekryteringar, eller vänskapskorruption som det heter mer formellt.

Argument mot kompisrekrytering

I vår enkätundersökning "Chefspanelen", har vi frågat om argument mot kompisrekryteringar. Här är några av chefernas svar:

  1. Alla ska få samma chans att söka lediga tjänster. Kompetens ska gå före kompis.
  2. Beslut kan bli lidande och det kan vara svårt för medarbetaren att säga vad hen egentligen tycker i vissa frågor.
  3. Att hävda att en rekrytering är transparent för att man är tydlig med att tjänsten är utlyst och hanteras i samråd med HR men sedan kompisrekrytera i alla fall är oetiskt.
  4. Rekrytering är en konst, och att blanda det med privata relationer blir aldrig lyckat. Svårt att arbetsleda nära vän eller släkting.
  5. Det kan bli problem vid eventuella konflikter.

Då anses kompisrekrytering vara okej

Trots det har mer än en fjärdedel av de 258 chefer som har besvarat enkätundersökningen någon gång rekryterat en vän eller släkting.  I vissa fall kan det vara okej, tycker cheferna (se rutan nedan).

5 skäl att kompisrekrytera

  1. Om det är en person med rätt meriter ska det inte vara ett hinder, men fler bör vara involverade i rekryteringsprocessen.
  2. Gällande tillfälliga timavlönade tycker jag inte det är samma krav då behovet av vikarier finns hela tiden i min bransch.
  3. Om jag som chef rekryterar min dotter och hennes kompisar till äldreomsorgen en sommar eller två kan jag inte se något fel så länge man inte sätter lönen eller skriver under anställningsavtalet samt håller relationen på jobbet professionell. Men att rekrytera sin partner är jag helt emot, där går min absoluta gräns.
  4. Ok för enstaka jobb eller projekt.
  5. Min erfarenhet är att om man kompisrekryterar och ser till att kompisen blir anställd hos en kollega så har det fungerat bra.

Källa: Chefspanelen