• Från 2019 till 2023 steg Konsumentprisindex, där varor, tjänster och bolåneräntor ingår, med 20,1 procent. Det innebär att Visions chefsmedlemmar har fått se sin köpkraft minska rejält.

Lön och villkor

Hopp om återgång till ökade reallöner

20 augusti 2024

Köpkraften för första linjens chefer har minskat med mellan 7 och 12 procent sedan före pandemin. I år kan bli första gången på länge som reallönerna stiger.

Chefen i fokus har granskat lönenivån för sex enhetschefsgrupper i kommunerna – inom lss, socialtjänst, äldreomsorg, teknik och miljö, kök samt kultur och fritid.

→ Se senaste lönestatistiken för chefer i kommuner och regioner

Vi har räknat ut den procentuella förändringen i riket mellan 2019 och 2023. I jämförelsen ingår lönerna för både chefsmedlemmar i Vision och chefer som inte är med i förbundet. Likaså den löneglidning som skett till följd av personalomsättning.

Skiljer 10 000

Under de fyra åren fram till 2023 höjdes lönenivån för kökscheferna med 12,9 procent om man ser till hela riket. Minst blev höjningen för enhetscheferna inom socialtjänsten ­– 8,4 procent. Övriga hamnade däremellan (se diagram).

De inbördes förhållandena mellan verksamhetsområden är desamma som tidigare – teknikchefernas löner är högst och kökschefernas lägst. Det skiljer över 10 000 kronor mellan de två grupperna.

Men det är bara de nominella lönenivåerna som har ökat. Från 2019 till 2023 steg inflationen –­ mätt som Konsumentprisindex, KPI, där varor, tjänster och bolåneräntor ingår – med 20,1 procent. Det innebär att samtliga sex chefsgruppers fått se sin köpkraft minska – med mellan 7,2 och 11,7 procent.

Samma på hela arbetsmarknaden

Det är inte något unikt för för första linjens chefer i kommunerna.

Alt-textOskar Petersson

– Den höga inflationen har ätit upp löneökningarna på hela arbetsmarknaden under ett antal år, säger Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef på Vision.

Kanske är 2024 året då vi får se reallönerna öka igen. I juli låg KPI på 2,6 medan industrins så kallade märke, som ska vara styrande för löneökningstakten på hela arbetsmarknaden, är 3,3 procent.

Omvärlden påverkar

Vad som händer med inflationen och kommande avtalsrörelser beror dock på läget i omvärlden. Det är många faktorer som påverkar, bland annat utvecklingen i Ukraina och Mellanöstern, påpekar Oskar Pettersson.

–  Men jag tror och hoppas att den höga inflationen var en tillfällig puckel, att Riksbanken ska kunna hålla tvåprocentsmålet och att vi kan återgå till stabila reallöneökningar, säger han.