• Jörgen Fransson, HR-direktör i Helsingborgs stad, menar att kommunen jobbar för att chefer ska få tid till reflektion över sitt mående.

Arbetsmiljö

Forskare: Prioritera chefers ohälsa

3 oktober 2024

Chefers psykiska ohälsa ökar och därför måste mer fokus läggas på deras mående. Det visar en studie vid Lunds universitet.

Allt fler chefer blir sjukskrivna för diagnoser med koppling till psykisk ohälsa, visar statistik från Försäkringskassan.

Forskare vid Lunds universitet har intervjuat drygt 30 chefer och HR-specialister i Helsingborgs stad samt representanter för företagshälsovården för att undersöka orsaken till varför det är så.

Saknar möjlighet till reflektion

Resultatet presenteras i rapporten Hållbart chefskap i offentlig sektor, och visar att chefer ofta prioriterar att prata om medarbetares och verksamhetens behov före sitt eget mående. Många chefer saknar möjlighet att prata om och reflektera över hur de själva mår.

→ Chefer larmar: Vi hotas till fel beslut

– Vanligtvis finns det policys och väletablerade rutiner för att hantera arbetsrelaterade problem bland medarbetare, medan sådana rutiner är sällan anpassade för att hantera just chefers mående, säger forskaren Alina Lidén vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Rapporten lyfter fram vikten av att chefer får möjlighet till samtal och reflektion med andra chefer om det egna måendet. Det blir ett sätt att göra chefskapet mer hållbart.

→ Många chefer nära utmattning

Helsingborg: Samtal och reflektion central 

Jörgen Fransson, HR-direktör i Helsingborgs stad, menar att kommunen jobbar för att chefer ska få tid till reflektion.

– Vi jobbar mycket med ledarutveckling i olika program där psykologisk trygghet, samtal och reflektion är centralt. Till exempel har vi något vi kallar verksamhetsdialog där olika kompetenser samlas kring chefen. Då kan frågor som arbetsbelastning, stress och hot och våld tas upp. Jag tycker att rapporten sätter fingret på att som chef ska det vara naturligt att lyfta frågan om sitt eget mående, och jag tycker att vi får till allt fler tillfällen för omhändertagande av chefer, säger Jörgen Fransson.