• Tommy Iseskog, arbetsrättsexpert, menar att man inte kan utesluta att vild strejk kan utlysas om informationsplikt för offentlig anställda införs.

Arbetsrätt

Experten: ”Den som vägrar ange riskerar jobbet”

6 september 2024

Den chef som vägrar ange en papperslös riskerar sin anställning. Om högsta ledningen också vägrar kan hela verksamheten drabbas av straffavgifter. Det kan bli följderna om den så kallade ”angiverilagen” (anmälningsplikt för offentligt anställda) införs, befarar arbetsrättsexperten Tommy Iseskog.

Om den så kallade ”angiverilagen” eller anmälningsplikt för offentligt anställda, som just nu utreds, blir verklighet kommer den slå ner som en bomb i den svenska arbetsrättslagstiftningen och kan komma att beröra alla som jobbar i både kommuner och regioner.

Rättsläget skulle nämligen bli det motsatta i förhållande till hur lagen ser ut idag.

Nytt rättsläge

– Den skulle utan tvekan vara artfrämmande i svensk lagstiftning och vända upp och ner på rådande rättsläge, säger Tommy Iseskog, arbetsrättsexpert med mångårig erfarenhet och fortsätter:

– Som lagstiftningen är skriven idag skulle en offentlig anställd som anger bli avskedad. Det finns till och med en dom från Arbetsdomstolen som styrker just det, säger han.

Hopp om återgång till ökade reallöner

Fallet som Tommy Iseskog syftar på rör sig om en anställd inom tandvården som kontaktat Migrationsverket angående personer hen behandlat i sin yrkesutövning. Hen ansåg att patienterna måste vara äldre än vad de uppgett till myndigheterna och meddelade det. Personen blev därefter avskedad, men ansåg att det var fel och drev därför sitt fall till Arbetsdomstolen. Men Arbetsdomstolen slog fast att avskedandet var korrekt.

Blir arbetsvägran

Som nuvarande rättsläge ser ut är alltså att ange skäl nog att avskeda en offentlig anställd. Men om den nya lagen blir verklighet skulle det kunna bli tvärtom. Den chef eller medarbetare som vägrar att ange riskerar sin anställning.

– Rent arbetsrättsligt är det att likställa med arbetsvägran, vilket är grund för uppsägning av personliga skäl eller avsked, förklarar Tommy Iseskog.

Så leder du medarbetare med adhd

Men vissa arbetsgivare, till exempel Göteborgs stad och Umeå kommun, har redan gått ut med att de inte kommer kräva av sina medarbetare att de ska ange någon. Konsekvensen av ett sådant agerande skulle kunna drabba både chefer och verksamheter.

– Risken finns att staten då kommer kräva någon form av sanktion från arbetsgivaren. Till exempel ett personligt straffansvar för de högsta cheferna eller någon form av sanktionsavgift, säger Tommy Iseskog.

Plikten att anmäla utreds

Frågan om anmälningsplikten är kopplad till Utredningen om ett ordnat initialt mottagande av asylsökande, där en rad förändringar i mottagandet av asylsökande undersöks. Tanken är att komma åt det så kallade ”skuggsamhället” där personer som vistas i Sverige utan tillstånd far illa, men också att se till att den som fått ett avslagsbeslut verkligen lämnar landet. För att komma åt det ska utredningen klarlägga om en anmälningsplikt kan bidra till att asylsökande stannar på boenden som de anvisats till. Något som regeringen tror kommer att underlätta handläggningen av ärenden och även förhindra att asylsökande avviker.

Frågan är också hur lagen skulle påverka viljan att arbeta i vård- och omsorgsyrken, som redan idag har många bristyrken. I flera av de undersökningar som de fackförbund som organiserar medlemmar i offentlig sektor gjort uppger medlemmarna att de hellre lämnar sina tjänster än börjar ange.

Facken protesterar

Fackförbunden, däribland Vision, Kommunal och SSR, har också protesterat högljutt mot den påtänkta lagen genom olika manifestationer och demonstrationer.

Det många vänder sig emot är att yrkesgrupper, till exempel socialsekreterare och vårdpersonal, vars främsta mål är att hjälpa och stötta utsatta människor, skulle tvingas anmäla dem i stället. Något som går helt på tvärs med de grundläggande värderingar och den etik som styr yrkesutövningen i dessa yrkesgrupper.

Vild strejk kan bli följden

Men det är inte bara personal inom socialförvaltning och vård som kan komma att påverkas: Alla som jobbar i en kommun/region och på något sätt kommer i kontakt med personer som befinner sig i Sverige utan tillstånd, så kallade papperslösa kan beröras av detta, eftersom de kan bli skyldiga att anmäla dessa personer till Migrationsverket/polisen om lagen blir verklighet.

Ett tänkbart scenario är att fackförbunden gör gemensam sak och går ut i en vild strejk. Om det blir så eller inte är svårt att sia om.

– Men det är inte omöjligt. Det här kommer att påverka arbetet för många människor, Tommy Iseskog.