• Var tredje chef har blivit utsatt för hot, mutförsök, personangrepp och fysiskt våld, enligt en enkät från Vision.

Arbetsmiljö

Chefer larmar: Vi hotas till fel beslut

13 september 2024

Var tredje chefsmedlem i Vision har utsatts för hot, mutförsök eller personangrepp. Och en av fyra har avstått från att beslut som de egentligen borde ha fattat.

För chefer inom offentlig sektor kan korrekt fattade beslut i arbetet leda till oanade konsekvenser. Det visar en undersökning som Vision har genomfört.

Hat, hot, fysiska attacker, mutförsök, utpressning eller trakasserier. Över 33 procent av de närmare 3000 cheferna som har besvarat Visions enkät uppger att de har utsatts för sådana attacker.

– Vi vet sedan tidigare att det förekommer hot mot våra medlemmar överlag, men uppenbarligen gäller det även våra chefsmedlemmar, säger Visions förbundsordförande Veronica Magnusson.

Kalix tvingades installera okrossbara fönsterrutor

Att få chefer att tala högt om hoten är svårt. Många vill av ofta förklarliga anledningar vara anonyma, men en som väljer att ställa upp är Anna-Lena Andersson, socialchef i Kalix.

Alt-textAnna-Lena Andersson

– Hos oss är socialtjänsten nästan dagligdags utsatt för olika hot i syfte att skapa oro och rädsla hos mig och mina medarbetare för att påverka oss att fatta andra beslut än de vi har fattat.

Ett tydligt exempel på det är de numera okrossbara fönster som socialtjänsten sitter bakom.

– För inte så länge sedan hade vi ett fall där en person som inte var nöjd med beskedet vi lämnade som valde att attackera byggnaden och slå sönder fönster på nedre plan. Så nu har vi monterat in okrossbara rutor, säger Anna-Lena Andersson.


Läs övriga artiklar i granskningen:

→ Forskare: Bryt skammen mot hot och skaffa rutiner

→ Så gör du om dina medarbetare är utsatta för hot

→ Hotad chef: ”Han sa att det skulle hända saker med mig


 

Chefer medger att hot kan ha verkan

Socialtjänsten är näst efter äldreomsorgen/LSS det område där flest chefer uppger att de har utsatts för olika typer av kränkningar och brott. Inom äldreomsorgen/LSS uppger två av fem uppger att de har utsatts i sitt arbete.

Syftet med påtryckningarna är oftast att skrämma individer till att ändra beslut som de som myndighetsutövare har fattat. Och enligt enkäten medger många chefer att attacker kan ha verkan.

En av fyra uppger att det som de eller deras medarbetare har utsatts för har lett till att de vid antingen enstaka eller flera tillfällen fattat beslut som de inte borde ha fattat. Ytterligare en fjärdedel av cheferna uppger att ett sådant beslut har varit nära, men aldrig fattats.

Det innebär att över hälften av alla chefer trätt över, eller legat i riskzonen för att ha tvingats till ett beslut som de inte hade velat ta.

Visions ordförande: ”Siffrorna oroande höga”

Störst andel chefer som uppger att de har fattat ett påtvingat beslut finns inom hälso- och sjukvården, där 42 procent vid enstaka eller flera tillfällen har tvingats göra det.

Veronica Magnusson porträtt.jpg

– Ur ett samhälleligt perspektiv är de här siffrorna oroande höga inom hälso- och sjukvården. Det kan påverka rättssäkerheten och gemensamma resurser kan hamna hos personer som egentligen inte ska få stöd, säger Veronica Magnusson.

Hon hoppas också att siffran för beslut som har ”tvingats” fram kan användas för att få till en öppen diskussion på arbetsplatser.

– Jag tror att de här siffrorna är något man behöver använda för att prata inom verksamheterna. Jag kan tänka mig att det är tabubelagt att prata om, eftersom man har gjort något man inte ska, säger Veronica Magnusson.

”Kommer aldrig vika mig”

Anna-Lena Andersson i Kalix tillhör gruppen som aldrig har vikt sig trots påtryckningar.

– Med jämna mellanrum får jag veta att jag borde avsättas. Många gånger handlar det om att vi har fattat beslut om barn som ska skyddas. Där kommer jag aldrig att vika mig. Barn måste skyddas till varje pris.

Hon beskriver ett samhällsklimat som har hårdnat alltmer sedan hon började som chef inom socialtjänsten 2013.

– Människor tar sig friheten att utan all fakta hänga ut en på sociala medier. Det har hänt mig. Man får klä skott för saker man inte kan diskutera. Att bli uthängd kan få konsekvenser för individen. Man har avhumaniserat en människa. Samhället i dag drivs numera av högaffektivt förhållningssätt där en del som inte förmår annat skriker ut sin frustration på Facebook, säger hon.

→ Forskaren: Cheferna är pandemins syndabockar

Chefer vittnar om ett hårdare samhällsklimat

Chefen i fokus har pratat med flera chefer som håller med om att samhällsstämningen hårdnat de senaste åren. Flera pekar ut pandemin som en skiljelinje.

– Det hände något då. Känslorna blev mycket hetare. Nu är det så att så fort vi har fattat ett beslut får vi ett argt samtal. En del går att resonera med, men inte alla, säger en chef som arbetar med underhållet av vägar, parker och andra anläggningar i en mellanstor kommun.

Personen, som har begärt att få vara anonym, har jobbat i 14 år inom offentlig sektor, de senaste åtta som chef. Hen upplever en markant skillnad i attityden mot offentligt anställda. Arbetsvardagen i dag innebär att ständigt vara förberedd på att få aggressiva samtal.

– Många är naturligtvis nöjda med oss, men biten med missnöjet har växt. ”Ni är så jävla dåliga”, ”du jobbar på kommunen, fixa det” får vi höra, men vi har en budget och en prioriteringslista. Det accepterar folk inte, utan kräver att saker som berör dem ska göras nu på en gång.

Är ständigt beredd på påhopp

Trots att hen går in och tar de jobbiga samtalen kan även medarbetare drabbas.

– Jag pratar med mina underställda att de inte ska gå i dispyt och i stället hänvisa vidare till mig. Som chef får man ta det som en del i ledarskapet, men vissa medarbetare orkar ändå inte och blir sjukskrivna.

Att vara förberedd på aggressiva påhopp påverkar en i slutändan, uppger den anonyma chefen.

– Nyligen var jag på begravning och fick ett 30-tal olika samtal under tiden. Jag rodde att det var något allvarligt som hade hänt så jag ringde upp en person som hade ringt tio gånger. Det visade sig vara någon som ville skälla på mig, och anklagade mig för att jag hade gått under jord för att jag inte svarade direkt. En del får man lirka lite med för att sedan kunna lägga på i trevlig ton. Men det är inte alltid man har den kraften.

Visions ordförande: Utbrett chefsförakt

Veronica Magnusson menar också att det finns ett utbrett chefsförakt som kan påverka hur just chefer bemöts.

– Jag upplever att människor pratar om chefer på ett sätt som de inte pratar om andra yrkesgrupper. Chefer kan glömmas bort. Som chef ska man tåla mer, men bara för att du har högre lön innebär det inte att du ska tåla hot.

Att få stöd av sin arbetsgivare i samband med hot och kränkningar är inte självklart för alla chefer. Samtidigt som 21 procent av cheferna i Visions undersökning uppger att de fick stöd i hög utsträckning, svarar nästan lika många, 18 procent, att de inte alls fick något stöd.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen gjordes av Vision under februari och mars 2022. 2933 chefer har besvarat enkäten (svarsfrekvens 20 procent).