• Thomas Lundgren, ekonomichef i Helsingborgs stad, utlyste tävling för att få bort onödiga arbetsuppgifter

Arbetsmiljö

Tävlar om att sluta göra arbetsuppgifter

3 juni 2024

På stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg ville man sluta göra saker. Då utlyste ekonomichefen Thomas Lundgren en tävling om bästa uppgifter att slopa.

Varför vill ni sluta göra saker?

– Med tanke på att offentlig sektor på sikt får mindre medel samtidigt som kraven på att tjänster och service ska öka så måste det finnas saker att ta bort. Kanske finns det uppgifter som medarbetarna har känt är onödiga men ändå bara kört på med.

→ 44 onödiga arbetsuppgifter chefer gör

Och då utlystes en tävling?

– Ja, som en katalysator för att få fram idéer och hitta ett nytt mindset. Alla gillar att tävla, även om det så bara vore en Dumle-påse i potten. Vår vinst är 25 000 kronor för kompetensutveckling till den enhet som kommer med bästa förslaget.

Vilka förslag har kommit in hittills?

– Vi har fått in 15 till 20 förslag. Bland annat att skippa ett upphandlat stödsystem som kostar mycket och som vi numera bara använder tio procent av funktionerna i.

– Ett annat förslag är att använda våra elsparkcyklar som vi kan lägga i bagaget på tjänstebilarna när vi kör dem till service. Då slipper vi bli hämtade av någon kollega. På det sparar vi både arbetstid och miljö.

– En medarbetare lägger in uppgifter löpande i en excelfil som ingen efterfrågar speciellt ofta numera.

→ 27 saker AI kan göra för dig

Hur kom du på idén?

– Jag hade gjort en så kallad anti-pilot utan att veta om det. Vår innovationsstrateg upplyste mig. Det var en väldigt enkel grej, och jag tänkte att om det var så enkelt att göra en anti-pilot så måste det finnas mycket mer i organisationen. Vi har med stolthet stulit konceptet från Tomelilla kommun som tagit fram ett bra material.