• Christer Björkman drar i trådarna i Eurovision för fjärde gången.

Kändischefen

Eurovision: Christer Björkman styr med blicken

1 maj 2024

Det kan krävas en viss typ av ­styrning när man jobbar med kreativa medarbetare. Och en blick säger mer än tusen ord. Det vet Christer Björkman, tävlingsproducent i Eurovision.

Vad gör du som tävlingsproducent?

– Jag är ledare och en samlande auktoritet över alla kreatörer från 37 länder som alla har sina agendor och ambitioner. Det är till exempel koreografer, stage directors, ljusdesigners, content designer och camera directors. Alla anser att utan dem blir det inget. Och det är sant. Men alla måste samverka för att det ska bli både individuellt kraftfullt med nationell karaktär och flyta in under vårt program och look.

Hur är du som ledare i Eurovision?

– Min absoluta intention är att ge frihet och ansvar. Jag har inget behov av att bli underrättad hela tiden, utan jag litar på att folk gör det de ska och att de gör det passionerat. Alla bär samma ansvar att leverera till hundra procent.

– Jag har inget behov av att det blir exakt som jag vill, utan att det blir bästa möjliga för varje kreatör. Men alla tycker att deras sak är viktigast i ett visst ögonblick, så när saker tar för lång tid och man fastnar i detaljer så fattar jag beslut. Jag ska ju ha helikopterögat.

→ Mellofesten som nästan inte blev av (länk till Tidningen Vision)

Du har producerat Eurovision flera gånger tidigare. Vad har du lärt dig?

– Att det blir mycket enklare med erfarenheten. Kreatörerna har förtroende för mig så de beter sig inte mot mig – längre. I dag räcker det att jag ger en blick; Nu beter du dig inte. Förr slogs jag också för saker jag tyckte väldigt starkt. Det har minskat med åldern. Jag är trygg i att ge medarbetarna utrymme och att det här är ett teamwork. När jag 2013 var producent och ansvarig för innehållet var jag så slut att det tog ett år att återhämta mig. Så jobbar jag aldrig mer.

→ 21 tips för att förbättra ditt ledarskap

Finns det ledaregenskaper du vill utveckla?

– Att kommunicera. När jag ger stort ansvar till andra lutar jag mig tillbaka, för att jag tänker att de kan det där. Det kan ibland drabba kommunikationen.

Vilken låt är den bästa Eurovision-vinnaren genom tiderna, enligt dig?

– Musik drabbar en mycket hårdare som ung. Med det sagt, den franska vinnaren från 1977, L’oiseau et l’enfant, är min favorit i Eurovision.

Christer Björkman

  • Aktuell: Tävlingsproducent för Eurovision Song Contest, ESC, 2024 i Malmö.
  • Ålder: 66 år.
  • Bakgrund: Vann Melodifestivalen 1992 med ”I morgon är en annan dag”. Har sedan början 2000-­talet jobbat med ESC i olika roller. Har varit show-/tävlingsproducent för ESC 2013 och 2016 i Sverige samt 2017 i Ukraina.
  • Fritid: Vara ute och jobba i träd­gården. Jag är en trädgårdsnörd.