• Skoj med färgglatt godis kan vara ett sätt att få igång kreativiteten.

Utveckling

Trams och lek ger driv på jobbet

17 februari 2023

Kan en grön godisgeléorm eller en fluffig lösmustasch göra dina medarbetare mer effektiva? Svaret på frågan är faktiskt ja - hur underligt det än låter!

En studie från Lunds universitet visar att den upplevda kreativiteten och produktiviteten ökar om rekvisita som uppmuntrar till lekfullhet läggs fram under arbetsmöten. Till exempel en skål med färgglada geléormar, en massa lösmustascher, några pingissrack eller leksakspistoler.

→ Fem tips - tänk på det här vid lönesättning

Mood manager på modet

Nu verkar också allt fler inse att det är bra för arbetsresultatet att ha kul på jobbet. En del chefer i privat sektor tycker att det är så viktigt att de till och med anställer en person – en mood manager – som ska se till att de anställda trivs genom att ordna olika slags skojigheter.

Men som bekant är smaken olika då det gäller vad man tycker är roligt. Någon tycker att improvisationsteater är superkul, medan en annan tycker det är vidrigt och förnedrande.

Samma sak gäller för de flesta vanliga saker (bowling, spa-bad, karaoke) som anordnas i syfte att stärka gemenskapen. Med det i åtanke är det lätt att tänka att det kanske är bäst att avstå från allt sådant. Dessvärre missar man då möjligheten till en kreativ skjuts.

Viktigt med frivillighet

Ett sätt att komma runt det är att vara tydlig med att aktiviteten verkligen är frivillig och utvärdera den efteråt, anser Eva Hoff, lektor vid Institutionen för psykologi vid Lunds universitet.

Chefens förhållningssätt till de olika slags stämningshöjande insatserna är också mycket betydelsefull. Hon anser att ledarens funktion för att tillåta kreativitet är avgörande. Därför behöver hen själv vara med och skoja.

Så, vill du ha en driven, sammansvetsad arbetsgrupp? Då är det bara att sätta igång och tramsa och mula in den gröna geléormen i munnen!