Arbetsrätt

Kan andra än föräldrar vabba?

11 september 2023

"Jag har en medarbetare som vill anmäla vab. Hon är barnets mormor. Vi har hög sjukfrånvaro nu samt många som vabbar. Jag undrar därför om jag kan neka vab för den som inte är förälder?" skriver en läsare.

Svar från Chef Direkt:

Man behöver inte vara barnets förälder för att kunna vabba. Möjligheten och rätten till vab gäller även andra personer, till exempel mor- eller farföräldrar, andra anhöriga eller bekanta. Andra personer kan alltså få ersättning för vab om de avstår från att arbeta.

→ Läs fler frågor och svar om vab på Tidningen Vision.se.

Den enda skillnaden är att personer som inte är föräldrar måste anmäla vab till Försäkringskassan via en separat blankett. Samt att en av barnets föräldrar måste styrka det.

För dig som chef gäller dock samma som vanligt. Man ska anmäla vab enligt era interna rutiner och du som chef kan inte neka det. Det du kan göra är att eventuellt begära ett utdrag från Försäkringskassan för att styrka att medarbetaren anmälde vab.

Chef Direkt ger svar på just dina frågor om anställnings­villkor, lön, arbets­miljö, rättigheter och fackliga medlemsförmåner. Kontaktuppgifter hittar du här.

→ Fler frågor och svar om ledarskap hittar du här