• Föräldrar får vabba, men också andra som en morförälder eller någon som bor ihop med en av föräldrarna.

Arbetsrätt

Vad betyder vab? Här är checklistan

11 juli 2023

Vilka regler gäller vid vab, vård av barn? Kolla in svaren här!

Vad betyder vab?  

Vab står för vård av barn. Det innebär att du avstår från att jobba eller går miste om a-kassa för att ta hand om ett barn. Barnet kanske är sjukt eller behöver ha sällskap till läkare eller tandläkare.  

Vab och ersättning, vad gäller? 

Försäkringskassan betalar ersättning när du vabbar, den kallas tillfällig föräldrapenning. 

Hur anmäler jag vab?  

Meddela din arbetsgivare att du vabbar och anmäl vab hos Försäkringskassan.   

Hur länge får man vabba?  

Du får ersättning för vab i 120 dagar per år och barn. Läs mer hos Försäkringskassan.  

Vem får vabba?  

Föräldrar men även andra, exempelvis om du är mormor eller bor ihop med en av föräldrarna. Kolla med Försäkringskassan vad som gäller.  Läs mer här!

Jag har blivit missgynnad av chefen som inte vill att jag vabbar, vad gör jag nu?  

Vab ingår i föräldraledighetslagen. Det är bra för dig som individ eftersom det är tydligt vad du har för rättigheter. Exempelvis får inte arbetsgivaren på något sätt missgynna dig bara för att du vabbar.  

Ett missgynnande kan vara att chefen ifrågasätter varför det oftast är du som vabbar och inte din partner. Detta är en fråga som många Visionsmedlemmar får. Men chefen har inte rätt att ifrågasätta dig och din partner.  

Kontakta ditt lokala fackliga ombud om du blivit missgynnad. De pratar med arbetsgivaren som förhoppningsvis backar när den förstår att det rör sig om ett missgynnande. Som ett sista steg kopplas centrala facket in som kan driva ärendet i Arbetsdomstolen.  

Kan jag få sparken om jag vabbar för ofta? Och kan arbetsgivaren kräva läkarintyg på barnet?  

Nej, arbetsgivaren har inte rätt att ifrågasätta om du vabbar mycket. Hen får heller inte kräva läkarintyg. Försäkringskassan behöver dock sjukintyg efter sju dagar.  

På lönesamtalet sa chefen att jag vabbat så mycket att hen inte kunde bedöma mig som kollegerna, får chefen säga så?  

Nej, det är ett brott mot lagen. Att du vabbar har inget med din arbetsprestation att göra. Kontakta ditt lokala fackliga ombud eller Vision Direkt så hjälper de dig.  

→ Föräldradagar: 70 år tills kvinnor och män delar lika

Vab på semestern, vad gäller?  

Du har rätt att avbryta semestern men bara om du semestrar i Sverige eller annat EU-land. Kontakta arbetsgivaren samma dag och anmäl vab. Kom också ihåg att meddela att barnet blir friskt sedan.  

Min kollega vabbar ofta och då hamnar hans arbetsuppgifter på mig. Jag hinner inte med mitt ordinarie jobb, hur ska jag agera?  

Här är det viktigt att chefen kliver in och tar ansvar för arbetsmiljön. Arbetsgivaren måste göra en risk- och konsekvensanalys för hur man hanterar perioder av mycket vab samt göra en prioriteringsordning av arbetsuppgifterna. 

Källa: Vision Direkt, Försäkringskassan.  

→ 3 av 4 tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder