Nytt nummer ute: AI och Årets Chef i fokus-finalister

15 maj 2023

I det här numret spanar vi på AI, problematiserar kramar och presenterar finalisterna i Årets Chef i fokus 2023. Bland annat.

Kan AI ersätta chefer? Jag ställde frågan till AI själv, personifierad av Chat GPT, och fick ett rimligt svar om att AI kan utföra vissa chefsuppgifter, som att ­analysera data och lägga scheman.

→ Så kan du använda Chat GPT i ledarskapet

Men, fortsatte Chat GPT, kreativa chefsuppgifter kräver mänsklig intelligens, och det är svårt att automatisera empati och mänskliga relationer.

Där hör ni!

Och apropå relationer: Jag stötte på en bror till en vän jag hade för längesen på en vårdcentral där han jobbar. Då kastade jag mig runt halsen på honom.

Mitt beteende var obegripligt, även för mig själv. För vi har aldrig någonsin tidigare kramats. Det har dessutom nyss varit pandemi och dessförinnan metoo. Han svarade med en tafatt tillbakakram och ett försiktigt ”hehe, ja, du kan väl få en liten kram”, men då var det liksom ändå redan försent.

Jag har haft lite ångest för det där, men ibland är det faktiskt svårt att veta: Ska man kramas, skaka hand eller bara likt en drottning vinka? Och med/till vem gör man vad?

Diskussionerna här på redaktionen var upprinnelsen till Chefsdilemmat, som handlar om en chef som ofta kramar sina medarbetare. Rätt eller fel?

Nu presenterar vi de tio finalisterna i Årets Chef i fokus 2023. Om de är så där kramgoa av sig framgår inte. Men det jag har sett i motiveringarna till nomineringarna är att de har minst en annan sak gemensam – och det kan inte AI göra bättre: De ser sina medarbetare.

Det är viktigt att bli sedd, och också just en anledning till att Chefen i fokus delar ut detta pris. Vi vill visa att vi ser er, alla goda chefer därute.

Kram på er!

Ps. Läs hela e-tidningen här.