Experten: Gör om referenstagningen – eller ta bort
15 maj 2023
Så som referenstagning ser ut i dag på många arbetsplatser kan den lika gärna tas bort. Det menar forskaren Anders Sjöberg.
– För de rekryterare som är äldre och har varit i branschen länge har det blivit en sanning att man måste ta referenser. De som är yngre ifrågasätter det ganska starkt, säger Anders Sjöberg, universitetslektor och docent i psykologi på Stockholms universitet, som utbildar rekryterare.
Läs övriga artiklar i granskningen:
→ Guide: Så gör du när du tar referenser
→ "Digital referenstagning mest rättvist"
→ 7 opassande frågor vid referenstagning
En stor utmaning för forskare som vill studera hur svenska arbetsgivare använder sig av referenstagning är att alla gör olika. Medan somliga har systematiserat sitt arbete låter andra arbetsgivare varje chef göra som den vill.
– Vi har standardiserade tester och poängsättning kring alla andra delar av en rekryteringsprocess, men inte för referenstagning. I Sverige kan man ställa vilka irrelevanta frågor man vill så länge de inte är diskrimineringsgrundande.
Problem med referenstagning i dag
Forskning från USA finns, men där används referenstagning snarare som faktakoll för att bekräfta det som står i cv:t. I Sverige tenderar arbetsgivare snarare vilja få reda på personliga egenskaper och samarbetsförmåga. Och för att få reda på det blir de traditionella referenstagningarna ett problem.
– Det finns två problem. Den ena kallar vi för beskuren spridning, helt enkelt att den sökande väljer referenser själv. Det andra är att även om personen som är referens har intentionen att vara neutral så kanske personen inte har jobbat tillräckligt nära eller länge med den som söker ett jobb för att svara på alla frågor.
För att referenstagning ska bli bra krävs det ett skifte i grundinställningen, tycker Anders Sjöberg.
– Man ska se det som en del av anställningsintervjun. Man ska validera informationen genom att ställa samma frågor. Det kan vara skriftligt, för då blir det en standardisering. Alla svar ska poängsättas och de frågor som ställs ska vara kopplade till kravprofilen för tjänsten.
Tips för bra referenstagning
Även om många arbetsgivare inom den offentliga sektorn standardiserar allt fler delar av en rekryteringsprocess – till exempel genom att ta bort personliga brevet och låta en robot sköta de inledande intervjuerna – tror Anders Sjöberg inte att samma kommer ske med referenstagningar.
– I Sverige säger lagen att arbetsgivaren leder och fördelar arbetet. Då kan man komma undan med att någon inte anställs på grund av ”personlig lämplighet” och det lirar bra med på vilket sätt många tar referenser i dag. Det är diffust och den som inte får jobbet kan alltid få höra att rekryteraren gjorde en bedömning att personen inte var lämplig.
Så som referenser tas i dag på många arbetsplatser kan de lika gärna plockas bort från anställningsprocessen helt, tycker han.
– Man ska titta på skall-kraven, sedan fylla på med arbetsprover, arbetspsykologiska tester och sedan intervju. Och referenstagningen ska tas mycket tidigare, för när du väl har gjort intervjun är du ”biased” och låter dig kanske inte påverkas av det referensen säger.