• Lyssna på medarbetarna, råder Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef på Vision. Det är inte säkert att du har sett allt de gjort under året.

Lön och villkor

5 tips till chefer när ni sätter lön

25 januari 2023

Är du lönesättande chef och funderar på hur du ska tänka när du sätter lön? Vi frågade experten och har listat fem tips!

1. Skaffa mandat före lönesamtalet

Tala först med HR eller den som håller i det övergripande och se till att ha så bra mandat som möjligt när du går in i lönesamtalen med medarbetarna. Direktiven uppifrån bör inte vara för låsta utan det ska finnas ett utrymme/spann att jobba med.

2. Lyssna på medarbetaren

Undvik färdiga nivåer. Inled med individuella samtal där varje medarbetare får chansen att lyfta upp det hen har gjort under året. Lyssna och ha respekt för att du som chef kanske inte har sett eller minns allt.

Läs mer: Lönetabeller med medellöner för medarbetare hittar du på Tidningen Visions webbplats

3. Fundera och bestäm dig

Gå tillbaka till din kammare när du har pratat med alla. Granska den bild du har fått, väg och fundera på vad du tycker innan du bestämmer dig för vad var och en ska ha.

4. Ta fram argument för lönesättningen

Se till att ha genomtänkta argument för dina beslut. Det är viktigt både för medarbetarna och för att du själv ska känna dig trygg i din lönesättning.

Läs mer: Räkna med tuffare lönesamtal

5. Meddela lönen och motivera framåt

Meddela lönen i samtal som är motiverande. Det innebär att du redogör för hur du tänkt och berättar vad medarbetaren ska göra för att få större eller lika stora påslag i kommande lönerevisioner. Att få medarbetarna att vilja göra rätt saker är en viktig del i styrningen av verksamheten. 

Källa: Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef  på Vision

Läs mer: Här är medellönen för enhetschefer