• Liselotte Klang, enhetschef på Lindgårdens äldreboende i Östra Göring, har gett sina medarbetare verktyg att hantera de boendes sexuella hälsa.

Ledarskap

Hjälper äldre med sexuella hälsan

17 februari 2023

Medarbetare på Lindgårdens äldreboende i Östra Göinge var osäkra på hur de skulle bemöta situationer gällande äldres sexuella hälsa. Då tog enhetschefen Liselotte Klang initiativet till att ge medarbetarna verktyg för det.

Varför är det viktigt att ge dina medarbetare verktyg för att ta hand om äldres sexuella hälsa?

– Många medarbetare hade varit med om situationer där jag kunde se att de inte kände sig säkra på hur de skulle bemöta de boende. Jag ville ge dem verktyg för att känna sig trygga i sin roll och sitt ansvar. Dessutom vill jag att de boende ska få fortsätta leva sitt liv fullt ut. Det är vanligt att man tänker att äldre slutar ha och vara intresserade av sex. Men det är individuellt, och sex är ett av våra grundläggande behov. Så jag startade ett projekt som gick ut på att medarbetarna pratar med de boende om deras sexuella hälsa.

Läs mer om hälsofrämjande ledarskap

Var det lätt att få med medarbetarna på tåget?

– En del tyckte såklart inte att det var jättelätt, men när väl tröskeln var passerad så har de blivit mycket professionella och närvarande i samtalen. De är fantastiska. Nu har projektet blivit implementerat här.

På vilket sätt hjälper ni de boende med deras sexuella hälsa?

– De kan behöva stöttning med att be läkaren att fortsätta medicinering mot exempelvis potensproblem eller torra slemhinnor, eller med att beställa tidningar, filmer och sexleksaker.

Finns det fler som gör som ni?

– Jag har fått till mig att vi är pionjärer. Både privata och kommunala äldreboenden har hört av sig och vill att vi ska komma och prata. Osäkerheten kring äldres sexuella hälsa förekommer överallt.