• Kan chefen Mia bygga upp arbetsmiljön igen efter att hon skällt ut en medarbetare på ett möte?

Ledarskap

Chefen fick raseriutbrott – kan förtroendet byggas upp igen?

17 februari 2023

Plötsligt brister det och chefen Mia skäller ut en medarbetare inför hela arbetsgruppen. Hur ska hon återfå förtroendet? Tre erfarna chefer ger goda råd.

Pang! Mia slår igen dörren till sitt kontor med en rungande smäll. Ansiktet är högrött. Hjärtat bultar vilt i bröstet.

Under det år som hon har varit chef över Marcus har hon bitit ihop, trots växande irritation. Men alldeles nyss – inför hela personalgruppen – så exploderade hon och skällde ut honom.

Herregud, vad skrek hon egentligen? Att han är inkompetent, smiter från arbetsuppgifter och missar viktiga deadlines.

Ångern och ångesten börjar krypa i kroppen, där hon sitter vid sitt skrivbord och stirrar på den stängda dörren.

På näthinnan dröjer sig bilder av medarbetarnas ansiktsuttryck kvar: förvåningen, genansen, obehaget, men också en glimt av skade­glädje.

Och så tänker hon på Marcus. Först mötte han hennes ord med det gamla vanliga, avväpnande charmleendet. Men ju mer hon gormade desto mer sjönk han ihop – han såg helt förstörd ut när hon vände på klacken och gick in på sitt kontor.

Mia känner inte igen sig själv. Hon som brukar vara så lugn och sansad och tänka till ordentligt innan hon säger saker.

Men på sistone har pressen på henne ökat, verksamheten brottas med dålig ekonomi och hon har vridit sig många varv i sängen innan hon har kunnat somna på kvällarna.

Plötsligt knackar det på dörren. En bekant liten trumvirvel som signalerar att det är Raphael, medarbetarnas fackliga ombud som vill komma in och prata. Tusen tankar far runt i Mias huvud, när hon långsamt går mot dörren och trycker ner handtaget:

Hur ska hon göra för att ställa allt till rätta igen?
Ska hon be Marcus om ursäkt och förklara varför hon blev arg?
Borde hon samla arbetsgruppen och förklara sitt beteende?
Och vad ska hon säga till fackrepresentanten Raphael?

TRE SVARAR

Alt-textAnette EdénAnette Edén, avdelningschef, Uppsala parkerings AB

”Det kan behövas en hel serie samtal med Marcus.”
– Det är aldrig okej att hänga ut medarbetare inför andra kolleger. Mia måste be Marcus om ursäkt. Det är viktigt att agera fort, annars kanske han sjukskriver sig. Har han tagit det jättehårt
kan det behövas en hel serie samtal innan de är i land.

Ska Mia förklara för Marcus att utbrottet beror på stress?
– Då verkar det som om hon urskuldar sig. Det är inte läge att släta över och söka sympati. Det viktigaste är ursäkten.

– Jag tycker däremot inte att hon behöver be arbetsgruppen om ursäkt. Hon ska beklaga det som hänt och berätta att hon och Marcus reder ut det hela. Innan det mötet bör hon försöka se till att hon och är överens Marcus, så att de kan signalera att ”nu är vi fine”.

Ska hon berätta för sin chef?
–Hon ska absolut vara ärlig. Mia behöver också hjälp med att förbättra sin egen arbetssituation.

 

Alt-textAzra CerimagicAzra Cerimagic, klinikchef, Folktandvården Upplands Väsby

”Mias arbetsmiljö är ohållbar”
– Jag tycker definitivt att Mia ska be Marcus, och de andra som deltog på mötet, om ursäkt så snart som möjligt. Jag tycker att hon ska förklara orsaken till utbrottet, att hon är under stark press.

– Sedan måste hon jobba framåt, så att hon försäkrar sig om att Marcus börjar prestera bättre. Hon måste också se över sig egen arbetssituation, så hon inte riskerar att hamna i samma situation igen. Självklart måste hon prata med sin chef om vad som hänt, hennes beteende visar att hon har en arbetsmiljö som är ohållbar.

Har du råkat ut för något liknande?
– Nej, personligen försöker jag lösa problem så fort de dyker upp. Mia har väntat alldeles för länge med att ta tag i detta.

– Däremot har jag varit med om att medarbetare har fått utbrott och skrikit. Då måste man som chef vara tydlig och berätta att detta inte är ett acceptabelt beteende.

 

Alt-textPetra HöglundPetra Höglund, verksamhetschef, Riddarstensgården Humana Omsorg

”Marcus får inte bli dubbelkränkt”
– Mias samarbete med fackliga Raphael blir oerhört viktigt. Han känner stämningen i arbetsgruppen och hon bör rådgöra med honom om hur hon ska förklara sitt beteende.

– Hon behöver förstås be Marcus om ursäkt, men även fråga honom hur vill han att det ska förmedlas till gruppen. De måste hitta konsensus för hur det ska läggas fram – han är kränkt och har tolkningsföreträde. Det får inte bli dubbelkränkande.

– Sedan måste Mia ringa sin chef och säga att hon har det jättetufft. Hon ska förklara att arbetsbelastningen varit hög, att det inte är någon ursäkt, men att det har bidragit.

Kan Mia reparera skadan?
– Det är tveksamt om hon kan reparera den med Marcus. Hon kan få gruppens förtroende igen, men då krävs det att hon jobbar med det. En del kan känna: ”Om hon bitit ihop inför Marcus – vad irriterar hon sig på när det gäller mig? Ger hon sig på mig nästa gång?”.

– När Mia hanterat den akuta situationen, så måste hon ha medarbetarsamtal där hon tryggar medarbetarna, så de inte tror att hon som chef bär på outtalat missnöje mot dem.

Läs mer: Visa känslor och bli en bättre chef