• Trots stress, säkerhetsrisker och liten förståelse från högsta ledningen trivs Christina Larsson med sitt jobb som it-chef i Ale kommun.

Stress

Varannan it-chef stressad i jobbet

19 september 2022

It-cheferna är stressade. Kraven på it-säkerhet i kombination med bristande kunskap i frågorna från ledningen är en orsak.

Kraven på it-säkerhet ökar och därmed även på it-cheferna. Samtidigt har arbetsgivare ofta låg förståelse för vad it-enheterna gör och ökar inte budgeten i samma takt. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av internetleverantören Globalconnect.

300 it-chefer i offentlig och privat sektor har intervjuats, varav nästan hälften uppger att de stressas i jobbet. Åtta av tio är oroliga för hackerattacker.

Läs mer: Så ledde it-chefen i Kalix arbetet under hackerattacken

Visions förbundsordförande, Veronica Magnusson, bekräftar it-chefernas utsatta situation.

– Vi vet att cyberangrepp är ett växande hot, men att rusta sig mot dem är resurskrävande. Många kommuner och regioner sitter också med gamla it-system som är dyra att underhålla. Det förhindrar i sin tur utvecklandet av digitala tjänster. Det måste finnas en rimlig budget i förhållande till vad medarbetarna förväntas åstadkomma, säger hon.

Höga krav

Christina Larsson, it-chef i Ale kommun, känner sig ändå trygg i att hon och hennes medarbetare prioriterar rätt.

– Vi kan aldrig vara säkra, men hos oss bygger vi systemen så säkert som möjligt efter de resurser vi har och utifrån de risker vi ser som stora. Men vi kunde göra allt ännu bättre om vi hade mer resurser, säger Christina Larsson.

Den digitala komplexiteten har växt rekord­snabbt de senaste åren.

– Förr gjorde det inte så mycket om nätet låg nere, det var bara att man inte kunde skicka e-post, men nu kan ingen verksamhet i kommunen vara utan internet. I dag kräver digitaliseringstakten it-stöd 24–7–365 (dygnet runt året om, reds anm), säger Christina Larsson.

Mycket övertid

Enligt undersökningen jobbar fyra av tio it-chefer över minst en timme varje dag. Och två av tio sover sämre på grund av jobbet.

– Det är lätt att känna sig ensam i it-frågorna och stressande när rätt förutsättningar saknas. Jag kan ligga vaken om nätterna och fundera på hur vi ska lösa olika saker, säger Christina Larsson, som jobbar i snitt tio timmar per dag.

– Jag vill vara en närvarande chef när jag är på jobbet, så vissa praktiska saker gör jag på fritiden. Men jag får kommentarer från familjen och bekanta som tycker att jag lägger för mycket tid på jobbet. Och jag tycker kanske det själv.