Arbetsrätt

Vad bör jag veta om nya las?

19 september 2022

"Jag och mina chefskolleger känner oss osäkra på förändringarna i nya las. Vi har fått grundläggande information, men inget mer. Nya las börjar gälla snart och vi börjar bli stressade. Vad är det viktigaste vi bör veta?" undrar en läsare.

Svar från Chef Direkt:

Nya regler i lag och avtal ska börja tillämpas från 1 oktober 2022. Ändringarna består av flera punkter och berör flera områden, så jag har tyvärr inte utrymme att gå in på detaljer.

Det är viktigt att ni får ordentlig information och genomgång av ändringarna av arbetsgivaren. Om ni inte har fått det än, ta kontakt med era chefer och HR och ställ krav. Om inte HR kan stötta er kan ni anlita en konsult eller gå en extern utbildning. Ta också kontakt med er arbetsgivarorganisation för mer information.

Det handlar om ganska stora förändringar som ni behöver känna till och som ni säkert kommer att behöva hantera i er chefsroll. Våga därför ställa krav på era egna chefer.

Läs mer: Vår systertidning Tidningen Vision skrev nyligen en artikel om nya las och vad lagen innebär. Läs mer här...

Chef Direkt ger svar på just dina frågor om anställnings­villkor, lön, arbets­miljö, rättigheter och fackliga medlemsförmåner. Kontaktuppgifter finns här.

Läs mer: Fler frågor och svar om ledarskap hittar du här