Klimakteriet på kartan
19 september 2022
Det vi inte pratar om offentligt finns typ inte. Mens till exempel ”upptäcktes” för bara några år sedan, skriver chefredaktör Lotta Ekstedt.
Då meddelades att mens faktiskt är jättevanligt och att det är okej att snacka öppet om, ja det är till och med bra för att få till förbättringar, inte minst i arbetslivet. Fackförbund och vissa arbetsgivare hakade på.
Nu kan även klimakteriet komma att normaliseras. Dock kanske det tar längre tid, för det handlar om medelålders kvinnor, och på gruppnivå hamnar de mer sällan än andra i rampljuset för utveckling. (Ett exempel är att många chefer inom omsorgen – där de flesta chefer är kvinnor i övergångsåldern – har alldeles för många medarbetare trots att såväl arbetsmarknadens parter som experter har pekat på problemen med det i flera år. Se vår granskning här).
Men i Partille utbildas nu alla chefer om klimakteriet. Bra, för det är också en arbetsmiljöfråga. Första steget är att våga prata om det. Jag försöker därför själv bidra: Jag är i klimakteriet och har svettats, sovit uselt och hittar inte orden ibland. Nu kör jag med hormonsprej. Så var det sagt. Inga konstigheter.
Inga konstigheter heller i utnämningen av Årets Chef i fokus 2022. Men chocken när Elisabeth Helgé fick veta. Skulle verkligen hon, en enkel människa (som hon beskriver sig själv) som bara vill brukarnas väl, ta hem priset när det var så många andra fantastiska chefer i final?
Elisabeth Helgé har dock förstått att ingenting går bra utan medarbetare som får bra förutsättningar. Och på den vägen är det.
Nu är det redan dags att nominera till Årets Chef i fokus 2023. Vem tycker du är förtjänt uppmärksamheten?