Chefer går unik kurs om klimakteriet
1 september 2022
Mikael Hansson visste inget om klimakteriet, trots att han har åtta kvinnliga medarbetare. Men nu bryter Partille ny mark och utbildar alla chefer.
Handen på hjärtat. Har du någonsin frågat en medarbetare om hon är i klimakteriet? Om du svarar ”ja” tillhör du garanterat undantagen.
För på svenska arbetsplatser är det oroväckande tyst, trots att sju av tio kvinnor upplever svårigheter under klimakteriet. Sömnrubbningar, vallningar, ångest, hjärndimma, benskörhet och ledvärk – eländeslistan kan göras lång.
Förklimakterum vid 40
Redan runt 40 kommer många i förklimakteriet. Då kan man känna ångest och oro och en längtan efter förändring, berättar AnnaLena Eriksson som coachar kvinnor i klimakteriet och håller i utbildningar för chefer.
– Ungefär åtta år befinner sig kvinnor i klimakteriet. Det är 20 procent av en karriär. Tänk hur mycket detta påverkar arbetslivet. Det är så konstigt: Vi vill ha hållbara medarbetare, men vi pratar inte om det som påverkar kvinnor mest, säger AnnaLena Eriksson.
–Vi behöver se på klimakteriet med mer moderna ögon och ta fasta på att det är en hälsofråga.
Läs mer i vår systertidning Tidningen Vision: Trendbrott – nu pratar vi mer om klimakteriet på jobbet
I Partille kommun finns två personer med moderna ögon. Kultur- och fritidschefen Kristina Svensson och kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M) pratade redan innan pandemin om att höja de anställdas kunskapsnivå när det gäller klimakteriet.
Sov inte på natten
Kristina Svensson har egna erfarenheter av svåra besvär. När hon var 47 år började hon tappa ord och sov inte på natten.
– Jag trodde jag hade blivit dement eller utbränd. Först efter tre vårdbesök fick jag östrogen och symptomen försvann på en vecka, berättar hon.
– Det finns de som blir sjukskrivna, trots att det bara är klimakteriet. Om medarbetarna vet att chefen har kunskap kan frågan vara lättare att ta upp, säger Kristina Svensson.
Samtliga chefer går kursen
Kommunen lägger nu nära en halv miljon kronor på att utbilda samtliga chefer och alla kvinnliga medarbetare mellan 40 och 60 om klimakteriet. Satsningen är unik i sitt slag.
Efter utbildningen kommer kvinnorna att erbjudas personlig klimakterierådgivning hos en distriktssköterska, som till exempel kan fixa sömnskola, ge kostråd eller bolla vidare till en vårdcentral om någon vill få hormonbehandling.
Kursen för medarbetarna ges nu i september och redan i maj fick alla 110 chefer sin utbildning som bestod av en föreläsning med en forskare och en hälsocoach.
"Det var matnyttigt"
Mikael Hansson, idrottsplatschef i Partille, var en av dem som bara hade en vag aning om vad ett klimakterium är. Nu vet han betydligt mer.
– Vi chefer behöver mer kunskap och kursen kändes oerhört matnyttig. Jag inser till exempel nu att vissa får sömnbrist och kraftiga besvär, säger Mikael Hansson.
Han leder 20 medarbetare som jobbar som lokalvårdare och vaktmästare på sporthallar och idrottsplatser. Nästan hälften är kvinnor och flera av dessa är i 40-årsåldern.
Skulle du våga fråga om klimakteriet?
– Ja, men det är ju lite tabu. Vissa kanske tar det som kritik om man frågar ”är du i klimakteriet?”. Det gäller att prata om det på rätt sätt och ta det försiktigt. Men vi måste våga snacka om andra saker än ekonomi och budget.
Kan du göra flexiblare schema för någon som lider av sömnbrist?
– Det är viktigt att man får prata med proffs, så jag skulle skicka den personen till företagshälsovården. Sedan får jag försöka anpassa så gott det går, det är min skyldighet. Vi har varit flexibla under pandemin så det går säkert att hitta individuella lösningar. Sömnen är så otroligt viktig och mår vi bra kan vi prestera mycket mer på jobbet.
Så funkar klimakteriet
Förklimakteriet: Börjar innan sista mensen och varar ett till tio år. Snittet ligger på fyra år. Stora hormonförändringar och förändrade blödningsmönster.
Menopaus: Den sista mensen. Sker vanligen mellan 40 och 60 års ålder. Genomsnittsåldern är 51 år i Sverige.
Efterklimakteriet: Klimakteriebesvären fortsätter några år efter sista mensen.
Symptom: Bland annat värmevallningar, svettningar, sömnproblem, nedstämdhet, torra slemhinnor, urinvägsbesvär, ledont.
Källor: 1177, Doktor.se