• Torbjörn Holmqvist kör promenadintervjuer vid rekryteringar.

Rekrytering

Rekryterar under promenad

6 maj 2022

När corona kom behövde Öresundskraft i Helsingborg fortfarande rekrytera. Av säkerhetsskäl gjorde avdelningschefen Torbjörn Holmqvist intervjuer med kandidater utomhus under promenad. Det gick så bra att han fortsatte med det när pandemin var över.

Hur går egentligen en ­promenadintervju till?

– Jag och HR-ansvarig har haft förberedande intervjuer med kandidaterna via Teams. Promenaden fungerar som en uppföljning för dem vi vill möta personligen.

– Vi tar en promenad i närområdet, stannar till i en park och dricker kaffe ur en termos. Jag har hittills intervjuat fyra kandidater på det här sättet, varav två har anställts.

Hur fick ni idén?

– Vår verksamhet avstannade inte när corona kom, och vi behövde rekrytera. Vi ville ju inte äventyra vare sig vår eller kandidaternas hälsa. Då sa vi: Låt oss prova att göra intervjuerna utomhus. Vi är dessutom ett företag som förespråkar hälsa. Vad är bättre då än att vara ute och promenera?

Hur blir själva intervjuerna?

– Det har blivit jättebra samtal. Det blir en helt annan dynamik. Samtalet blir lättsammare och flyter på. Inomhus kan det bli lite stelt och formellt, men det blir det inte här. Kandidaten blir kanske mindre nervös. Man behöver inte tänka så mycket på kläderna och intrycket de ger. Här kommer man i sina vanliga ytterkläder för att promenera.

För du anteckningar?

– Nej, jag får lita på mitt goda minne.

Använder ni stegräknare?

– Haha, nej det har vi inte gjort. Men det kanske vi ska ta med oss till nästa gång. Tack för tipset!