Rekrytering

Berätta om sjukskrivning på intervjun?

18 februari 2022

"Jag har varit utbränd och har en längre sjukskrivning bakom mig. Nu söker jag nya chefsjobb. En schysst arbetsmiljö är avgörande för mig och jag kan tänka mig att jag behöver lite stöttning från min nya arbetsgivare. Är jag skyldig att ta upp detta redan på en anställningsintervju?", frågar en läsare Chef Direkt.

Svar från Chef Direkt:

Det finns inget som säger att du är skyldig att berätta om din tidigare sjukdomsbild under en rekryteringsprocess. Samtidigt bör du vara ärlig och ta upp allt som är av betydelsen för tjänsten.

Om du kommer att behöva mycket hjälp i din chefsroll och inte kan ta allt ansvar som förväntas kan det anses ha betydelse för tjänsten. Sådant bör du tala om för din nya arbetsgivare. Eller avvakta med att söka chefstjänster tills du kan ta dig an hela chefsansvaret.

Om det däremot handlar om mildare stöttning som exempelvis syftar på stresshantering eller arbetsbelastning, så ligger det i arbetsgivarens vanliga arbetsmiljöansvar. I så fall kan du vänta tills du får tjänsten och lyfta upp det om och när det blir aktuellt.

Chef Direkt ger svar på just dina frågor om anställnings­villkor, lön, arbets­miljö, rättigheter och fackliga medlemsförmåner. Kontaktuppgifter finns här.

Läs mer: Fler frågor och svar om ledarskap hittar du här