• ”Jag fattar att ingen kan lova att det ska gå bra men jag har tillit till att mitt ombud kan det hon gör”, säger Helena Nilsson som stämts av sin tidigare arbetsgivare.

Arbetsrätt

Domstolen nästa för Helena Nilsson

3 mars 2022

Helena Nilsson stäms av sin tidigare arbetsgivare Er Assistans för påstådda brott mot konkurrensklausulen. Bolaget vill ha nästan en och en halv miljon kronor i vite och skadestånd. "Jag är jätteorolig. Livrädd. Jag har ju inga pengar", säger Helena Nilsson.

Det var i mars 2019 som Helena Nilsson började som kundansvarig och arbetsledare på Er Assistans i Mellansverige AB. Ett och ett halvt år senare blev hon uppsagd på grund av arbetsbrist och fick efter några månader jobb på ett annat assistansbolag i Trollhättan.

Läs mer : "Jag får sälja mitt hus om de går till domstol och vinner"

Läs mer: Konkurrensklausul kan bli dyr fälla för chefer

Enligt Er Assistans fick Helena Nilsson flera brukare att gå över till den nya arbetsgivaren, vilket man menade stred mot anställningskontraktets konkurrensklausul. Helena Nilsson förnekade att hon försökt påverka någon. I de fall personer gått över handlade det om brukare som utnyttjade sin lagstadgade valfrihet, enligt henne.

Bolag utan tillstånd

Till saken hör att Er Assistans under denna period förlorade sitt tillstånd hos Inspektionen för vård och omsorg och sålde verksamheten till ett annat bolag.

Tvisten gick till central förhandling mellan Vision och arbetsgivarorganisationen Fremia. Den avslutades i oenighet i september och två dagar före julafton lämnade Er Assistans in en stämningsansökan till Vänersborgs tingsrätt.

Bolaget yrkar att Helena Nilsson döms att betala vite på nästan 1,2 miljoner kronor, 100000 kronor för brott mot kollektivavtalet och lika mycket för brott mot lagen om företagshemligheter. Förutom detta vill man ha ränta och ersättning för rättegångskostnaderna.

Inget på fötterna

Vision har gett uppdraget att företräda Helena Nilsson till LO-TCO Rättskydd, som nu har lämnat in sitt svar till tingsrätten.  Man bestrider samtliga påståenden i Er Assistans stämningsansökan.

– Jag kan bara konstatera att bolaget har bevisbördan för allt de påstår. Enligt vår bedömning har de inte något på fötterna, säger Annett Olofsson, förbundsjurist på LO-TCO Rättskydd.

För Helena Nilson är det tungt, och har så varit under lång tid.

– Jag tänker på detta hela tiden, det känns som om det aldrig tar slut. Det känns jätteskönt att få hjälp av facket, utan det vet jag inte vad jag hade gjort, säger hon.

Vill inte förlikas

Hon vill inte ha någon förlikning med Er Assistans.

– Jag vill inte att de ska få en krona av mig, jag har ju inte gjort något av det de säger. Jag vill visa att det inte är okej att behandla människor och den privata assistansen på det här sättet, säger Helena Nilsson.

Nästa steg är att tingsrätten kallas till förberedande förhandling. Den hålls sannolikt under våren.