• Chefer längtar efter att jobba med sina medarbetare IRL.

Ledarskap

Så får du medarbetarna att komma tillbaka till kontoret

13 juni 2022

Hälften av cheferna planerar att nästa år kräva att medarbetarna arbetar på kontoret på heltid. Men medarbetarna inte är lika sugna. Så får du ekvationen att gå ihop.

”Kom tillbaka till kontoret eller bli uppsagd!” Det skrev världens mest framgångsrika chef (åtminstone sett till inkomst), Tesla-vd:n Elon Musk, till sina anställda i ett mejl nyligen, och krävde minst 40 timmars närvaro i veckan, rapporterar flera medier.

Han är inte ensam. Enligt en internationell rapport från Microsoft planerar hälften av cheferna att nästa år kräva att medarbetarna arbetar på kontoret på heltid. Huvudargumenten är produktiviteten och det egna arbetsmiljöansvaret. Sociala biten är en annan faktor.

Det är bara det att medarbetarna inte är lika sugna på att komma tillbaka. De har i och med distansarbetet äntligen fått saker gjorda och fått bättre balans mellan arbete och fritid.

Läs mer: Så skapar du en hybrid arbetsmiljö

Sofia Rasmussen, vd och omvärldsanalytiker på Rasmussen Analys, ser samma trend och föreläser ofta om hur arbetsgivare ska lösa ekvationen.

­– Ingen chef vill tvinga medarbetarna, utan de vill att medarbetarna ska vilja komma tillbaka till kontoret. Så nummer ett nu för chefer är att motivera varför det är bra att vara på kontoret, säger hon.Alt-textSofia Rasmussen

Det gäller framför allt gentemot seniora medarbetare, medan yngre, som inte hunnit fila på sitt självledarskap, gärna kommer in och tar del av kunskap som äldre kolleger har, enligt Sofia Rasmussen. Hon föreslår att chefer kan peka på vinsterna med omsorgen om nya eller yngre kolleger samt lärandekulturen som en motivering.

– Det gäller också för chefer att ta reda på varför medarbetare vill jobba hemifrån. Se det som viktig information för att skapa en bättre arbetsplats. Det ska ju till exempel inte vara så att det inte går att fokusera när man är på jobbet.

Finns risk att talanger flyr med krav på kontorsnärvaro?

– Risken är större om du är otydlig och inte kommunicerar var du står. Och du vill ju locka dem som kommer trivas på arbetsplatsen. Det finns en gig-ekonomi där ute för dem som vill vara helt fria.

Så får du medarbetarna till kontoret

  • Motivera varför du tycker det är bra att medarbetarna är på kontoret.
  • Peka på vinsterna med ­omsorgen om nya eller yngre kolleger samt lärandekulturen som underlättas på plats.
  • Ta reda på varför medarbetare vill jobba hemifrån. Se det som viktig information för att skapa en bättre arbetsplats.

Källa: Sofia Rasmussen, Rasmussen Analys