• Elisabet Gren, enhetschef på Tolsjöhemmets äldreboende i Lidköping, är finalist i Årets Chef i fokus 2022.

Årets Chef i Fokus

Finalist: Elisabet Gren förstärker arbetsglädjen

16 mars 2022

Hon ser till att träffa alla sina 45 medarbetare varje vecka. För äldreomsorgschefen på Tolsjöhemmet i Lidköping är kontakten med både personal och brukare nummer ett. Dessutom är hon en glädjespridare. Möt Elisabet Gren, en av tio finalister i Årets Chef i fokus 2022.

Vad driver dig i ditt jobb?

– Jag tycker om människor och vill skapa en mjuk och välkomnande verksamhet där brukare, anhöriga och personalen känner sig trygga. Som chef man jag sätta sin prägel genom att sprida glädje.

Vad är det roligaste med att vara chef?

– Kontakten med människor. Att se glädjen i ögonen när personalen känner att de gör ett bra jobb. Vi tycker om varandra på jobbet och det ger en god arbetsmiljö som sprider sig till brukarna.

Vad är det svåraste med att vara chef?

– I en politisk styrd verksamhet kommer ibland beslut som är tuffa att genomföra. Jag försöker möta det genom att vara så lugn och neutral som möjligt och förmedla att vi inte ska lägga energi på saker som vi inte kan förändra. Om jag själv har svårt att förstå något beslut tar jag det med mina egna chefer för att inte försvåra ett motstånd som kanske redan finns hos personalen.

Vad i ditt ledarskap behöver du utveckla?

– Det digitala ledarskapet, framför allt tekniken, men också hur man kommunicerar på ett bra sätt digitalt.

 Varför tror du att du är nominerad och också finalist i Årets Chef i fokus 2022?

– Jag försöker vara närvarande som chef. Exempelvis går jag varje dag runt på avdelningarna och pratar med min personal. En dag i veckan börjar jag klockan 06.00 för att hinna träffa nattpersonalen.

– En framgångsfaktor är att jag har varit kvar i sju år. Tidigare fick de byta chef ofta och det skapade en oro i gruppen.

– Jätteviktigt är också att förstärka det som är roligt. På så sätt växer en kultur som sprider glädje och goda exempel. Där vi bekräftar varandra och där det är tillåtet att prova och att göra fel. Det leder till att medarbetarna känner tillit och de blir självständiga och vågar ta egna beslut.

Ge oss ditt bästa ledarskapstips!

– Skapa en god kontakt med dina medarbetare och välj en ledarstil som ligger nära din egen personlighet. Ge beröm och lyft det som är bra. Det behöver inte ta så lång tid, ibland gör några minuter här och där stor skillnad.

Elisabet Gren

Titel: Enhetschef Tolsjöhemmets äldreboende.

Arbetsplats: Lidköpings kommun.

Personalansvar för: Cirka 45 undersköterskor – dag- och nattpersonal.

Antal år på aktuell tjänst: 7 år.

Antal år med personalansvar: 32 år.

Så funkar priset Årets Chef i fokus

  • Priset Årets Chef i fokus delas årligen ut av Chefen i fokus, Visions ledarskapsmagasin, till en chef som är medlem i Vision. Tanken är att uppmärksamma goda ledarskapsinsatser och lyfta fram hur avgörande ett gott ledarskap är för att skapa en god arbetsmiljö och en bra verksamhet.
  • Av över hundra nominerade har juryn nu tagit ut tio finalister. Vem som vinner offentliggörs på ett direktsänt digitalt evenemang fredag den 20 maj (mer info om det kommer).
  • Möt förra årets vinnare Anna-Maria Bonskog här, och läs om 2020 års vinnare Said Niklund här.


Spana in alla 10 finalister i Årets Chef i fokus 2022 här!

ÅCIF_finalister_2022_550px.jpg