• Det kommer in allt mer spontanansökningar, enligt Fredrik Hillelson på rekryteringsföretaget Novare.

Karriär

Pandemin ökar suget att byta jobb

6 september 2021

Distansarbetet har lett till att lojaliteten med arbetsgivaren har minskat. Nu är många chefer dubbelvaccinerade och redo för nya utmaningar. Den trenden ser rekryterare.

Friheten som pandemin inneburit för många – i form av större möjligheter att jobba hemma och under mer flexibla tider – har ökat suget efter att testa nytt jobb. Det menar Fredrik Hillelson, vd och grundare av rekryteringsföretaget Novare.

– När man jobbar på distans finns risken att man tappar kontakten med kulturen på arbetsplatsen. Kultur är något som skapar lojalitet och när den försvinner blir man mer benägen att byta jobb, säger han.

Även en undersökning från Microsoft som gjorts bland tusen svenska medarbetare och chefer, stödjer påståendet att fler vill byta jobb. Hela 42 procent drömmer om att pröva sina vingar någon annanstans.

Fler spontanansökningar

Det är en trend som Fredrik Hillelson märkt av bland annat genom att företaget fått in mer än dubbelt så många spontanansökningar under den här sommaren jämfört med förra.

– I vanliga fall säger ungefär var fjärde ja när jag ringer upp och frågar om de är intresserade av ett jobb. Men nu gör ­nästan alla det, säger han.
Att det skulle vara svårt att komma som chef till en ny arbetsplats och få ansvar för medarbetare man aldrig träffat annat än via en datorskärm, tror han inte är en faktor som håller tillbaka längre.

– Många är dubbel­vaccinerade och känner att de vågar söka sig ut nu. Även om pandemin faktiskt inte helt än över än, säger han.
Hans råd till chefer som längtar att pröva något nytt är att noga kolla upp en potentiell arbetsgivare innan de tackar ja.

Läs mer: Så maxar du din Linkedin-profil

Ytterligare ett råd som riktar sig till chefer som inte vill byta jobb och som dessutom gärna vill behålla sina medarbetare är att våga vara progressiva.

– Är man inte det kommer man att förlora folk. Det är viktigt att hitta individuella lösningar, vara lyhörd och ta hänsyn. Konkurrensen om talangerna, oavsett ålder, kommer bara fortsätta att öka.