• "Självledarskap handlar om att agera utifrån sina drivkrafter", säger Malin Rapp, ledarutvecklare.

Ledarskap

Varför mår vi bättre av självledarskap?

3 maj 2021

Malin Rapp, ledarutvecklare på utbildningsföretaget Self Leaders, har tillsammans med Karolinska institutet och Stockholms universitet gjort en studie som visar att självledarskap kan få medarbetarna att må bättre.

Varför mår vi bättre av självledarskap?

– Självledarskap handlar om att agera utifrån sina drivkrafter, hantera känslor och ta vara på våra styrkor för att nå gemensamma mål. Människor som utövar självledarskap visade sig i studien bli bättre på att fatta välgrundade beslut, samarbeta med andra och hantera osäkerhet. Det gör att vi mår bättre, känner oss mindre stressade och presterar bättre.

Varför diskuteras självledarskap så mycket just nu?

– Pandemin har definitivt gjort begreppet mer relevant och känt. I en omvälvande tid sitter inte cheferna inne med alla svar. Då behövs en grund som gör att vi trots all osäkerhet i vår omgivning har både en trygghet i oss själva och en gemensam plattform att agera utifrån.

– När man jobbar hemifrån blir det egna ansvaret större och det gäller att kunna sätta gränser mellan jobb och fritid. De som har en hög förmåga till självledarskap klarar det bättre.

Behövs det chefer om alla ska vara självledare?

– Det är en vanlig missuppfattning att alla kan göra lite som de vill. Men självledarskap handlar snarare om att du som medarbetare ska få bättre koll på vad som är viktigt för dig och hur du kan bidra till helheten. Även om det finns ett fåtal organisationer som testar nya sätt av självorganiserande har de flesta ett starkt behov av chefer som vågar vara tydliga med målen och ramarna.