Kultur

Vinterns böcker för chefer

8 februari 2021

Fyra färska boktips för dig som är chef.

Talangjakten
Per-Anders ­Grösfjeld (Karneval förlag)

Varför presterar vissa bättre än andra? Ofta förklaras det med att hen ”har talang”. Men svaret på frågan är sällan så enkelt som att ha en viss medfödd egenskap. Det handlar också om att lägga mycket tid på träning och inställningen till den egna förmågan. Det är intressant att följa hur författaren granskar detta kända begrepp, som de flesta har en relation till. En bok för alla som är intresserade av att själva prestera på topp eller stötta andra att göra det.

Ledarskap i ­offentlighet
Jörgen Rundgren & Karin Semberg (Fantasi & Fakta)

Den här boken är som den där kloka, erfarna kollegan som berättar hur allt egentligen funkar, inte hur det borde vara. Den är extremt hands-on och full av konkreta tips och lärdomar. Ett måste för alla chefer som verkar i det offentliga Sverige. Till exempel får man lära sig hur man leder ett möte och skriver protokoll. Det märks att författarna har lång erfarenhet av ledarskap i kommunal sektor och de speciella villkor som finns där. Läs den!

Nå in nå fram få igenom
Ami Hemviken (Sanoma utbildning)

Det här är en lättillgänglig bok om kommunikation, nyttig både för chefer och medarbetare att ta del av. Den är full av konkreta exempel och skriven på ett enkelt språk. Det är rakt på och inget flum – det här är grunden – sådant som alla chefer bör kunna.

Det är inga revolutionerande nya fakta som presenteras, men den som läser och följer det som står har kommit en bra bit på väg mot att bli en modern, kommunikativ ledare.

Magkänslans intelligens
Alexander Norén (Volante)

Vad var det som gjorde att befälet Stanislav Petrov gick emot alla regler och lät bli slå larm – och därmed starta ett tredje världskrig – när datasystemet larmade om att kärnvapenmissiler var på väg mot Sovjet? På något sätt insåg han intuitivt att det var ett falsklarm och avstod. Alexander Norén dissekerar med precision hur det mänskliga psyket fungerar när vi fattar både avgörande och obetydliga beslut. En bok för alla som vill förstå sig själva bättre.