Kultur

Höstens boktips för chefer

19 november 2020

Mjukisledarskap och lifehacks. Vi tipsar om fyra färska ledarskapsböcker.

Glöd eller levebröd -  Linus Jonkman (Roos & Tegnér):

Det är inte ofta man fnissar när man läser en ledarskapsbok. Med humor och klokskap skriver HR-profilen Linus Jonkman om hur man kan skapa äkta engagemang på jobbet. Han hyllar ”mjukisledarskapet” – det innebär att chefen har ett empatiskt fokus, ”avrundar uppåt till medarbetarnas fördel” och hittar en mjuk väg ut ur problem. Han skriver: ”även om någon misskött sig gruvligt, välj att tänka att alla gör sitt bästa”. Alla ledare borde få den i julklapp.

Helikopter­faktorn - Björn Hedensjö (Natur & kultur):

”Kamma dig och var trevlig”. ”Sluta idolisera rövhattar”. Se där, ett par exempel på de 76 psykologiska principer som författaren tycker är viktiga i en chefs vardag, och som han bygger sin bok på.

Vitsen är ge chefer ”lifehacks” som går att använda i vardagen för att bland annat kommunicera bättre, skapa högpresterande team och få mer inflytande. De kanske fungerar. Många av principerna lockar i alla fall till läsning.

Hävstångs­ledarskap - Maria Forsgren och Annika Strömsten (Natur & Kultur):

En chef som gör små men väl valda förändringar i det egna beteendet kan ha positiva effekter på hela arbetsgruppens prestation och trivsel. I boken ger författarna tips på vilka förändringar som är viktigast att göra för att få ett sådant resultat. Här finns gott om både exempel och övningar, varav några är riktiga godingar, medan andra är mer självklara. Men inga är dåliga, och det går ju alltid att förbättra sitt eget beteende.

Leda andra - Leif Lund och ­Christina Molnar (Ekerlids förlag)

Det här är en bok om hur chefer och ledare kan skapa förändring på sina arbetsplatser genom ökad kunskap om mänskligt beteende, framför allt våra arbetsbeteenden. Den utgår från vetenskapen men är skriven på ett begripligt och stundtals underhållande sätt. Den utmanar också ett invant sätt att se på vad som påverkar våra beteenden. Författarduon, som båda är psykologer, använder sig dessutom enbart av autentiska exempel, som det finns gott om.


Relaterade artiklar