De 7 härskarteknikerna - och hur du hanterar dem
1 juni 2021
Chefer och medarbetare som utövar härskarteknik skapar otrygga arbetsplatser. Men numera ropar många “härskarteknik” så fort de får kritik. Det dags att skilja på vad som är vad, menar författarna till en bok om härskartekniker.
Mycket kallas härskarteknik numera, och det börjar bli rörigt, konstaterar Annakarin Nyberg, internetforskare bland annat, som skrivit boken Härskarteknik tillsammans med journalisten Erica Dahlgren.
→ Läs också: 10 egenskaper hos chefer som rankas högst
– Teorin om härskarteknik har blivit urvattnad. Vi behöver rensa upp bland begreppen och skilja härskarteknik från konstruktiv kritik och manipulationer som smicker och komplimanger. Det gör att vi lättare kan se och bemöta härskarteknik och att vi kan placera ansvaret på den som använder den i stället för att den som utsatts ska känna sig skamfylld och förminskad, säger Annakarin Nyberg.
Härskarteknik på distans
Författarna har i boken intervjuat den norska före detta politikern, Berit Ås, som på 1970-talet satte ord på vad hon och hennes kvinnliga politikerkolleger utsattes för. Det mynnade ut i sju typer av beteenden som hon definierade som härskarteknik (se faktaruta nedan).
De sju härskarteknikerna och tips på motstrategier
- Osynliggörande
Motstrategi: Ta plats med din kropp eller röst. - Förlöjligande
Motstrategi: Ifrågasätt och säg ifrån. - Undanhållande av information
Motstrategi: Kräv transparens och att få se underlagen. - Dubbel bestraffning
Motstrategi: Säg ifrån och synliggör för andra vad som pågår. - Påförande av skuld och skam
Motstrategi: Lägg skulden på härskaren. Använd starka formuleringar som du övat på innan. - Objektifiering
Motstrategi: Flytta fokus tillbaka på det som är viktigt. Bemöt genom att fråga: “Hur uppfattar du det jag säger nu?” - Våld och hot om våld
Motstrategi: Be andra om hjälp att stödja dig. Avväpna härskaren.
Källa: Boken Härskarteknik av Annakarin Nyberg och Erica Dahlgren
– De allra flesta använder härskarteknik, i olika former och sammanhang, medvetet eller omedvetet. Under pandemin har till exempel mycket arbete flyttat ut i digitala mötesrum och det har skapat delvis nya förutsättningar för härskarteknik. Att osynliggöra andra i ett möte är enklare digitalt än i det analoga konferensrummet. Jag kan välja att inte se att du vill in i samtalet, att ignorera kritiska kommentarer i chatten eller att vända bort huvudet från kameran så snart du väl har kommit till tals. Det sker även intressanta svängningar i maktdynamiken. Den som är van att styra i analoga möten kan tappa sin position i de digitala, så även chefer kan drabbas.
Läs mer: Så skapar du en jämlik dialog - retorikexperten tipsar
"Det ska vara oskönt"
Få som utsätts för härskarteknik kommer på bra svar i stunden, men det är aldrig försent att bemöta härskaren, menar Annakarin Nyberg.
– Man kan ta upp det när som helst, och bäst är om kolleger och medarbetare backar upp. Det ska vara oskönt att vara härskaren. Det är viktigt att hitta modet och att vara solidariska, sätta i system att markera att ett härskarbeteende inte är okej. Fråga härskaren: Hur menar du nu? Varför säger du så?
Hur gör man för att undvika att själv råka hålla på med härskarteknik?
– En god grund är att läsa på och bli medveten om vad härskarteknik är, och rannsaka dig hur du själv agerar i olika sammanhang. Jobba tillsammans med arbetslaget, diskutera hur ni har det och hur ni vill vi att det ska vara. Att prata och synliggöra det är ett sätt att motverka att maktspelet tar fäste.