• Flera kommuner satsade på enhetschefer i förra årets lönerevision.

Lön och villkor

Efter tunga coronaåret – kommuner satsar på chefernas löner

26 februari 2021

Flera kommuner har gjort särskilda lönesatsningar på första linjens chefer. En anledning är att arbetsgivare hoppas att en högre lön ska få cheferna att stanna.

73 kommuner har satsat extra på en eller flera av Visions yrkesgrupper i förra årets försenade lönerevision, som för de flesta blev klar först nyligen. Av de 73 har nästan hälften satsat särskilt på enhetscheferna. Det visar en undersökning som Tidningen Vision har gjort och som publiceras i nästa vecka. 

6,8 procent i snitt 

I Lycksele ökade lönerna för kommunens samtliga anställda med i snitt 2,3 procent. Utfallet för cheferna var lägre, 2,1 procent. Men då pratar vi siffror som ligger inom arbetsgivarens löneökningsutrymme. Enhetscheferna inom individ- och familjeomsorg och inom stöd, vård och omsorg har fått satsningar som gått utanför det, och landade på en ökning på 6,8 procent i snitt. 

– De här cheferna har legat lågt i lön – kanske delvis för att många är nyutexaminerade och unga – men de har ett stort ansvar med många medarbetare, många olika kontakter och de slits från olika håll. Det handlade om en snedsits på gruppnivå, så vi behövde höja lönenivån för dem, säger Shara Sjögren, HR-chef, till Chefen i fokus. 

Läs mer: Lönestatistik för chefer - kommun för kommun 

Hoppas få chefer att stanna

Hon berättar att kommunen har haft svårt att både rekrytera och behålla chefer i dessa verksamheter, och hoppas att en högre lön ska få dem att stanna. 

– Men lönen är inte allt. Vi jobbar också med att förbättra förutsättningarna för chefer. Bland annat ska vi använda oss av Chefoskopet, Suntarbetslivs verktyg. 

Snart börjar en ny lönerevision. Den har påbörjats i Lycksele, men på grund av ett stort coronautbrott i kommunen kommer de lönerna inte att hinna betalas ut i april, som annars är brukligt. 

Läs mer: Varför tjänar min nya kollega mer?

Kommuner som lönesatsat på chefer 2020

Alingsås, Bengtsfors, Berg, Borås, Eda, Falun, Flen, Gotland, Götene, Halmstad, Haparanda, Huddinge, Härnösand, Härryda, Jönköping, Karlshamn, Kinda, Kungsbacka, Landskrona, Lidköping, Lilla Edet, Lycksele, Mölndal, Mönsterås, Mörbylånga, Nybro, Nyköping, Oxelösund, Pajala, Skellefteå, Skövde, Svalöv, Säffle, Vetlanda, Värnamo, Växjö.

Källa: Tidningen Visions undersökning som besvarades av Vision-ordföranden i kommuner.