• Stefan Lissmark, andre vice ordförande i kommunstyrelsen (S).

Rekrytering

Kritik mot chefskartläggning

29 september 2020

I skånska Höör har kommunalrådet beslutat att det ska kartläggas om de högsta cheferna har nära anhöriga som också jobbar i kommunen. ”Det leder till en knasigt tänkande”, kontrar oppositionen.

Bakgrunden ser ut så här: Inför sommaren fick barn till högre chefer i Höörs kommun jobb som sommarvärdar. Dessa jobb annonserade aldrig ut, vilket fick kommunalrådet Johan Svahnberg (M) att beställa en utredning för att ta reda på vilka chefer som har nära anhöriga som också jobbar i kommunen.

Elida Mujacic, Visions ordförande i Höör, tycker att hon har fått en godtagbar förklaring till att jobben som sommarvärd inte annonserades ut. Det var ont om tid och stressigt i coronatider.

Om själva kartläggningen säger hon:

– Jag har bara läst om Johan Svahnbergs förslag i tidningen. Ännu är det inte samverkat med oss i facket, så jag vet inte i detalj hur kartläggningen är tänkt att gå till.

Oppositionen i Höör anser att hela frågan har hanterats på ett dåligt sätt.

– Ibland gör man fel, som vid tillsättningen av sommarjobben, men det behöver inte bli en sådan stor sak. Det viktiga är att man lär sig och gör rätt nästa gång. Kommunalrådet borde inte gjort det här till en politisk fråga, verksamheten skulle kunna lösa den själv, säger Stefan Lissmark, andre vice ordförande i kommunstyrelsen (S).

Han är också skeptiskt till idén om en kartläggning:

– Jag gillar det inte. Vi är en jätteliten kommun. Ska inte de högsta cheferna kunna ha barn, make eller maka som jobbar i kommunen utan att misstänkliggöras. Det blir ett knasigt tänkande, tycker jag. Dessutom kostar en sådan här utredning pengar, det hade vi kunnat bespara oss, säger Stefan Lissmark.

Kommunalrådet Johan Svahnberg (M) står dock fast vid att en kartläggning ska göras:

– Jag anser att det är viktigt att det inte uppstår situationer där man kan misstänka jäv eller problem med att närstående personer gynnas, säger han

Vad säger du om kritiken?

– Den får stå för dem. Jag anser att det är viktigt att medborgaren kan se kommunen som en objektiv organisation