Är detta svågerpolitik?
18 november 2020
Maggan behöver akut anställa en vikarierande enhetschef. Reine är kompetent och får tjänsten, men är hennes systers man. Har Maggan gjort bort sig?
Mitt under en omorganisation inom förvaltningen sa en av enhetscheferna upp sig och slutade strax därpå. Inte optimalt, då enhetscheferna utöver sina många ordinarie arbetsuppgifter har en viktig roll i att leda förändringsarbetet gentemot medarbetarna.
Att hinna med en rekrytering av en ny chef mitt i processen fanns inte på kartan, enligt verksamhetschefen Maggan, så hon hoppade själv in i enhetschefens ställe, trots att hon samtidigt hade mycket på sitt eget bord.
Det blev många långa arbetsdagar för Maggan. När hon kom hem, ofta sent på kvällarna, hade hon svårt att komma ner i varv, vilket ledde till dålig sömn och för lite återhämtning. Maggan insåg att så här kunde hon inte ha det. Hon måste få fatt på en ny tillfällig enhetschef. Snabbt.
Hon kom att tänka på Reine som nyligen gått i pension. Han hade lång erfarenhet av ledarskap och hade varit en uppskattad chef, visserligen i en helt annan bransch, men han skulle nog kunna lära sig de verksamhetsspecifika arbetsuppgifterna.
Reine tog på sig uppdraget som visstidsanställd enhetschef. Han fick en rätt bra ersättning, faktiskt ganska mycket högre lön än övriga enhetschefers. Det fick det kosta, menade en lättad Maggan.
Reine råkar också vara Maggans svåger. Det tyckte Maggan inte var relevant, och tänkte inte ens tanken att det skulle kunna misstolkas, så hon sa inget om det till medarbetare och kolleger.
Men en dag ringer lokalpressens grävande reporter. Han insinuerar att hon gjort sig skyldig till svågerpolitik och Maggan får försvara sig bäst hon kan. Andra lokalmedier hakar på, och snart blir det ett stort samtalsämne på orten.
Gjorde Maggan fel? Eller gjorde reportern en höna av en fjäder?
Tre svarar:
Vlora Krasniqi, sektionschef inom hemtjänsten, Malmö stad
– Det första jag tänkte är att det här är en vanligt förekommande korruptionsform generellt. Jag är sociolog och intresserad av hur människor agerar och fungerar, och vi väljer gärna den bekväma vägen, som Maggan gjorde. Så ja, Maggan har gjort fel. Och nej, reportern har inte gjort en höna av en fjäder.
Vad är problemet egentligen?
– Rekryteringen har inte gått rätt till. Transparens är ytterst viktig i en rekryteringsprocess. Ingen annan har haft möjlighet att söka tjänsten. Att Maggan har en privat relation med Reine, och dessutom har gett honom högre lön och inte varit öppen med det är fel.
Men det var ju bråttom och tjänsten bara temporär.
– Ja, men det hade kunnat gå lika snabbt om Maggan hade delegerat rekryteringen eller tagit hjälp av en chefskollega.
Serin Ohanian, enhetschef Dicksons hus, Göteborg
– Jag tycker att Maggan gjorde fel. I offentlig sektor, där vi har hand om skattemedel, är det särskilt viktigt att inte vara jävig, hur tillfälligt och bråttom det än är. Plus att i det här fallet stack även lönen ut. Det är inte konstigt att det blir en snackis av det här.
Hur skulle Maggan ha gjort i stället?
– Maggan borde ha vänt sig till sin närmaste chef och sagt som det är: att hon inte kan sova och inte hinner med rekryteringen. För då hade det funnits möjlighet att någon annan hade kunnat hålla i processen.
Samtidigt råkar ju Reine vara både duktig och erfaren.
– Ja säkert. Och Maggan hade ju kunnat rekommendera honom till den som i så fall hade skött rekryteringen. Om arbetsgivaren då hade tagit in Reine, så hade Maggan själv haft ryggen fri och inte stått ensam, även om jag själv inte tycker att chef och medarbetare ska ha den privata relationen.
Andreaz Strömgren, kommunchef, Timrå kommun
– Vi som jobbar inom offentlig förvaltning måste alltid agera så att ingen ens ska behöva misstänka att någon är gynnad på grund av släktskap, vänskap eller annan relation. Sådana misstankar – även om de är felaktiga – är tillräckligt för att förstöra tilliten till det offentligas uppgift och därmed samhällets utveckling. Vi måste därför hålla en stenhård etisk kod. Maggan gjorde fort och fel.
Men Reine var ju bara en tillfällig lösning.
– Ja, men i framför allt offentlig sektor får vi inte ta tiden som gisslan för att pruta på den offentliga etiken. Det måste få ta lite tid. Opartiskhet och likabehandling är vårt grund-DNA.
Men Maggan riskerar att gå in i väggen om hon inte får hjälp snart.
– Hon kan ta hjälp av medarbetare genom att lyfta fram en tillfällig teamledare. Det är en chans till utveckling när medarbetare får kavla upp ärmarna och hjälpa till.