Kultur

Recension av Rodham

7 september 2020

Rodham av Curtis Sittenfeld. Detta är en salig blandning mellan verklighet och fiktion. Men tanken är onekligen lite kittlande, hade USA haft en kvinnlig president om inte Bill fanns?

Det bästa med boken:
Vi får lära känna en ung och ambitiös kvinna som tänker sig en karriär som jurist. Hon slåss mot fördomar i en alltigenom manlig värld på Yale Law School och hon är aktiv inom student och kvinnorörelsen. Där träffar hon Bill Clinton och blir kär. Vi får följa deras kärlekshistoria så som Curtis Sittenfeld skriver den. Hon beskriver ingående både sexscener och otrohetsgräl. Men det intressanta börjar egentligen när Hillary säger definitivt nej till Bills frieri och går vidare sin egen väg. Den vägen bär så småningom till posten som USAs första kvinnliga president.

Bästa ledarskapstipset:
Be inte din medarbetare att raka dina ben när du har bråttom för då kan du bli anklagad för sexuella trakasserier senare i livet.

Det bästa citatet:
”Jag vill gärna erbjuda dig en post i min administration. Du skulle vara given som utbildnings- eller bostadsminister.”
Hillary Rodham försöker få Bill Clinton att inte ställa upp mot henne i valet om vem som ska bli demokraternas ­presidentkandidat.

Det roligaste greppet:
Att låta Donald Trump dyka upp i romanen och officiellt gå ut och meddela att han stödjer Hillary Rodhams presidentkandidatur. Det blir svårt att hantera för stackars Hillary.

Det sämsta med boken:
Den går inte att ta på allvar just på grund av den spekulativa blandningen av fakta och fiktion. Ibland slår den över mot rent tantsnusk. Samtidigt är den rätt underhållande i vissa stycken.