Hälsan viktigaste av allt

3 februari 2020

Hej! Hoppas att du mår bra. Och jag menar det verkligen. För vad kan vara viktigare?

Svar: Inget. Ingenting är viktigare än att få må bra. Trots det så ökade den stressrelaterade långtidssjukfrånvaron bland chefer mellan 2014 och 2018 med 500 procent, enligt Previa Företagshälsa.

Alltså 500 procent! De flesta av dem jobbar i offentlig sektor och de flesta är kvinnor.

Läs mer: Dramatisk ökning av chefer som blir sjuka av stress

Det allra värsta är att det kan ta år innan man är tillbaka från utmattningssyndrom, som det heter när man ”går in i väggen”. Man kanske faktiskt aldrig blir helt återställd.

Att som chef inte tåla långvarig stress utan återhämtning är inget personlighetsdrag.

Men att skapa långvarig stress utan återhämtning är ett organisationsdrag. Utmattningssyndrom kan alltså drabba vilken chef som helst om inte organisationen, arbetsgivaren, ger rätt stöd och förutsättningar för sina chefer att leda. Det slår Annika Härenstam, forskare i arbetsvetenskap, fast i detta nummer.

Du kan också läsa om enhetschefen Ann Liljås som drabbades av utmattningssyndrom. Det har förstört minst fyra år av hennes liv. Hon beskriver orsakerna bakom kraschen just som otydlighet och avsaknad av stöd hos arbetsgivaren, vilket ledde till en ständig stress som hon aldrig hade chans att återhämta sig ifrån.

Nu kan du dessutom också höra och se Ann Liljås berätta sin historia här på vår helt nya webb, chefenifokus.se. Själv gillar jag att läsa både tidningar och böcker på papper, så gammalmodig jag är.

Men när det gäller tillgänglighet, möjligheter med film, fler bilder och oftare publiceringar är webben såklart oslagbar. Så vår kommer inte en dag för tidigt. Välkommen att kika runt, och återkoppla gärna.

Ha det så bra så länge! Och jag menar det verkligen.