• Marcus Lundqvist, enhetschef för Attrahera & Rekrytera i Solna stad, använder sig av cv-lös rekrytering.

Rekrytering

Cv-lös rekrytering på modet

3 februari 2020

Solna stad använder sig av cv-lös rekrytering. Den sökande skickar då inte in något personligt brev eller cv och intervjun görs över telefon.

Det är lätt att fastna för sin egen spegelbild när någon ny ska anställas. Det vill säga en person som det känns naturligt att identifiera sig med.

Någon som har samma fritidsintressen. Eller hejar på samma fotbollslag. Att lyssna till den sortens ”magkänsla” må vara mänskligt, men är också sedan länge helt passé.

Under årens lopp har olika modeller prövats för att vidga chefers och rekryterares vyer. I början av 2000-talet kom den så kallade Mellerudsmodellen där namn och personnummer maskades i ansökningarna. Tanken var att diskrimineringen av utrikes födda och kvinnor skulle minska. Knappt ett decennium senare gick modellen i graven.

Cv-lös rekrytering i Solna

Nu har en annan modell, så kallad cv-lös rekrytering, blivit på modet. Bland andra Solna stad använder sig av den.

Den innebär att de sökande varken skickar in personligt brev eller cv. I stället får de logga in på en sida och svara på ja-och-nej-frågor (exempelvis gällande utbildning och arbetslivserfarenhet) kopplade till en kravspecifikation som gjorts för den aktuella tjänsten.

Kort telefonintervju

Därefter har kortare telefonintervjuer genomförts med de sökande som uppfyller alla nödvändiga krav.

Nästa steg består av ett personlighetstest och ett färdighetstest. De kandidater som rankas högst enligt både kravspecifikationen och testerna går sedan vidare till intervju. Därefter har man tagit emot arbetsprover och tagit referenser.

– Tanken är att göra träffsäkra rekryteringar med kompetensen i fokus. Men en trevlig sidoeffekt är också att mångfalden gynnas, säger Marcus Lundqvist, enhetschef för Attrahera & Rekrytera i Solna stad.

Det man sett är att antalet ansökningar ökat. Om också mångfalden i staden kommer att öka är för tidigt att säga. Men förhoppningen är att det ska bli så. För hur kul och kreativt blir det egentligen att jobba med en kopia av sig själv?