Lön och villkor

Löneavtal klart – nu hög tid för lönesamtal

3 november 2020

Nu har det ena efter det andra löneavtalet blivit klart. Retroaktiva löner gäller. Och för de chefer som inte redan kommit i gång med löneöversynen är det hög tid att börja nu.

Coronapandemin har skjutit upp förhandlingarna på en rad avtalsområden, men nu är flera avtal äntligen i hamn. Först ut var parterna inom industrin som kom överens om löneökningar på 5,4 procent under de kommande 29 månaderna.

Vision och Akademikerförbundet SSR har tecknat ett fyraårigt sifferlöst avtal med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Sobona, som ger retroaktiva löneökningar från den 1 april.

Kommunal har slutit ett nytt kollektivavtal som ska ge 5,4 procent under 29 månader. Kommunal har också fått igenom att 0,6 procent extra årligen för yrkesutbildade inom vård, skola och omsorg. Dessutom ska en engångssumma på 5 500 kronor betalas ut i år som tack för det hårda arbetet under pandemin .

Det betyder att den uppskjutna löneprocessen nu kan återupptas. Jonas Karlsson, Visions strateg för chefs- och ledarskapsfrågor, tror att Visions chefer är väl förberedda att sätta nya löner:

– Den individuella bedömningen har nog de flesta chefer redan gjort. Nu handlar det mer om vilka pengar som finns att fördela, säger han.

Läs mer om Visions avtal med SKR och Sobona på Tidningen Visions hemsida.