• Vision råder chefer inom äldreomsorgen att returnera sina arbetsmiljöuppgifter.

Arbetsmiljö

Uppmaning: Returnera arbetsmiljöansvar

14 maj 2020

Många chefer i äldreomsorgen saknar både resurser och befogenheter för att förebygga smittspridning av coronaviruset. Nu råder Vision dem att returnera sina arbetsmiljöuppgifter.

Sex av tio chefer inom äldreomsorgen saknar tillräckliga resurser, och fyra av tio saknar befogenheter på grund av hård styrning uppifrån att förebygga smittspridning. Det visar en nylig undersökning från Vision som vi skriver om här.

– Det är jätteallvarligt, det beskriver en osäker verksamhet för äldre och medarbetare, och en fruktansvärd situation för chefer som har uppdraget om en välfungerande äldreomsorg, säger Visions förbundsordförande Veronica Magnusson.

Frånsäga sig arbetsmiljöuppgifter

Nu uppmanar Vision dessa chefer att frånsäga sig sina arbetsmiljöuppgifter.

– Det kan låta drastiskt, men det enda vi vill är att förutsättningarna för chefer kommer på plats och att den ohållbara situationen påvisas. Chefer vill inget hellre än att ha en bra verksamhet och minska riskerna för smittspridning, så att de har ett omöjligt uppdrag måste synliggöras. Vi har lyssnat på våra medlemmar, och nu tar vi vårt ansvar som förbund att driva detta.

Att returnera arbetsmiljöuppgifterna kan kännas svårt för chefer som vill vara lojala med sin arbetsgivare. Det har Veronica Magnusson förståelse för.

– Men tänk på att det inte är att ge upp, utan det är att ta ansvar att påtala problemen och visa vad som behövs. Det måste komma fram, säger hon, och rekommenderar chefer att bolla med facket lokalt eller Visions rådgivare, Chef Direkt, för stöd.

Träffar minister

I eftermiddag träffar Veronica Magnusson socialminister Lena Hallengren (S) samt representanter för Sveriges Kommuner och Regioner där hon kommer att lyfta frågan.

– Det är djupt provocerande för oss när man satsar miljarder på äldreomsorgen utan att nämna ledarskapets förutsättningar när all forskning visar att ledarskapet är avgörande för att medarbetarna ska må bra. Då missar alla satsningar målet.