• Anna Voltaire.

Stress

Minska risken för utmattning

6 september 2019

Anna Voltaire är läkare och författare till nyutkomna Hej då stress! – en guide för återhämtare och berörda, som riktar sig även till chefer.

Hur kan chefen minska risken för utmattningsstress?

– Genom att se till att det finns en bra balans mellan arbetsmängd och tid att utföra den på. Utöver tid ska medarbetarna ha tillgång till resurser som kunskap, material och arbetsredskap.

Hur kan chefen märka att en medarbetare är på väg in i väggen?

– Det första tecknet är arbetsuppgifterna tar längre tid än tidigare och att hen jobbar över allt oftare och senare. Det kan också visa sig i många korta sjukskrivningar, att arbetsinsatsen inte lever upp till tidigare standard, missade deadlines och att medarbetaren är lättirriterad.

Hur ska chefen tänka kring medarbetare som kommer tillbaka efter att ha varit sjukskriven för utmattning?

– Att inte överbelasta personen och ofta stämma av hur det går. Ombesörj att medarbetaren har en schysst arbetsmiljö, kanske ett eget rum eftersom det kan vara svårt med många intryck. Jag tycker också det är bra om chefen kommer med till avstämning med försäkringskassan och läkaren tillsammans med medarbetaren. Att vara med i den processen visar att man bryr sig.

Hur kan chefen skydda sig själv mot utmattning?

– På samma sätt som alla andra, det vill säga att inte lägga för mycket på sin tallrik. Håll koll på att du gör så mycket som du får betalt för. När arbetet blir livet är något galet. Chefer har ofta mycket att göra, och mellanchefer är ökända för att bränna ut sig. Så se till att bli avlastad. Delegera! Vi klarar mycket under kortare perioder, men ingen kan gå för full spätta och göra extra allt i flera månader utan återhämtning.