Rekrytering

Certifiering saknas ofta

29 januari 2018

Det är vanligt att kommuner använder personlighetstester som inte är kvalitetsgranskade.

Thomas-testet är ett av de ­vanligaste testerna som används vid chefsrekryteringar i kommunerna. Det är ett av de tester som används av arbetsgivarna som inte är certifierat av DNV GL.

Köping är en av kommunerna som använder sig av Thomas person profil analys, det så kallade Thomas-testet.

– Jag har till och från använt Thomas-testet sedan 1998/99 på olika arbetsplatser och tycker att det är fullt tillräckligt för att få fram starka personlighetsdrag i kombination med intervjuer, säger Mikael Hellberg, HR-specialist.

Gnosjö är en annan kommun som använder Thomas-testet, om än i allt mindre omfattning, vid chefsrekryteringar. Samtidigt tycker kommunen, enligt vår undersökning, att det är viktigt med certifiering.

Hur tänker ni?

– Vi har nog inte haft koll på att Thomas-­testet inte är certifierat av DNV GL, utan tänkt att den vid kommunen som genomför testerna ska vara utbildad i hur resultaten ska analyseras och tolkas, säger Stina Albinsson, HR-ansvarig.

Borde ni inte använda er av certifierade tester?

– Jo, det är ju rimligt att de är vetenskapligt prövade. Men det ska också sägas att vi använder Thomas-testet enbart som underlag för intervjun och att det aldrig är avgörande.

Enligt Stina Albinsson diskuteras just nu vad kommunen ska använda för verktyg och/eller rekryteringsföretag för att säkerställa att alla rekryteringar ska ha samma grund.

Per Falck, vd och grundare till Thomas International Sverige, som säljer Thomas-testet, säger att han för samtal med DNV GL om hur de utför sina mätningar, och att det i nuläget inte är möjligt för testet att få en certifiering.

– Vi för just nu diskussioner med dem om att de bör mäta på ett annat sätt, säger han.

Per Falck framhåller också att Thomas-testet är certifierat av BPS, The British Psychology Society, och att man för att få använda sig av Thomas-testet måste gå en tre dagar lång utbildning och gå på tre träffar med Thomas International om året.

– På det sättet tycker jag att vi får en bra kontroll på marknaden och på hur våra kunder använder testet. Jag kan också tillägga att vi funnits på marknaden i 30 år och har många nöjda kunder, säger han.