• ''Det är roligt att se att personalen trivs och mår bra. Det är mer skratt i verksamheten nu'', säger enhetschefen Petra Danielsson.

Utveckling

Petras idéer halverade sjuktal

25 januari 2017

På bara ett år fick enhetschefen Petra Danielsson ned sjuktalet bland personalen på äldreboendet Vågen i Arvika med hälften. Införande av en servicetjänst och en ny uppdelning av arbetsuppgifter är ett par idéer som hon har förverkligat.

Under perioden februari till och med november 2015 låg sjuktalet bland personalen på äldreboendet Vågen på mer än 11 procent. Det ville Petra Danielsson ändra på.

2016 fick äldreboendet ta emot statliga stimulanspengar som har till syfte att öka bemanningen. För en del av pengarna projektanställdes en person med så kallad servicetjänst.

– Det är svårt att hitta undersköterskor, men alla arbetsuppgifter, som städning, tvätt och att plocka upp varor hos boende, kräver inte sådan utbildning. Och det är uppgifter som ingår i servicetjänsten, säger Petra Danielsson, och fortsätter:

– Servicetjänsten har frigjort mycket tid för övrig personal och skapat mindre stress för dem.

Petra Danielsson har nyligen lämnat en utvärdering om servicetjänsten till förvaltningen, och har fått besked om att tjänsten förlängs till och med maj. Men hon hoppas på att den permanentas.

– Kanske kan den till och med utökas till de andra äldreboendena i kommunen.

Petra Danielsson har genomfört även andra förändringar för att minska sjuktalen. Tillsammans med medarbetarna har arbetsuppgifterna för dem delats upp i olika ansvarsområden, och de har fått huvudansvar för tre, fyra boenden var.

– Det har gett medarbetarna en större känsla av tillräcklighet, att de lättare kan känna sig nöjda med vad de gör varje dag. Mindre spring för personalen skapar ett större lugn även för brukarna, något som är särskilt viktigt på ett demensboende som Vågen är.

Mellan februari och november 2016 hade sjuktalet gått ned till 4,5 procent

Även den senaste medarbetarundersökningen visar på bättre resultat, både när det gäller frågor om ledning och om arbetsmiljö.

– Jag är stolt över att vi har lyckats.