Ledarskap

”Det krävs kloka huvuden”

4 maj 2016

Fullständigt centrala. Så beskriver docenten och författaren Peter Westlund, enhetschefernas roll för att skapa ett socialt synsätt i äldreomsorgen.

År 2002 fick Peter Westlund, som jobbade på FoU i Kalmar län, i uppdrag av Emmaboda kommun att skriva om det sociala synsättet inom kommunens äldreomsorg. Hans rapport är en förklaring till det stora intresse som sedan dess har riktats mot arbetsmetoderna i den småländska kommunen.

Varför blev du intresserad av ­äldreomsorgen i Emmaboda?

– Med min bakgrund som samhällsplanerare och lärare på socialhögskolan ligger det sociala perspektivet, eller det salutogena som jag brukar prata om, nära mitt hjärta. Äldreomsorgen har varit och är upptagen med olika fysiska funktionsnedsättningar, med det sjuka istället för med det friska. Därför var deras arbetssätt intressant för mig.

Vad innebär ett socialt synsätt?

– Socialtjänstlagen talar om fyra olika perspektiv – fysiskt, psykiskt, socialt och existentiellt. Enkelt uttryck kan man säga att det sociala perspektivet innebär att man fokuserar på människors relationer med andra människor.

Varför är arbetssättet i Emmaboda framgångsrikt?

– Ett kort och kanske lite korkat svar är: för att människor är sociala varelser. Det är oerhört mycket som går förlorat om man inte arbetar med ett socialt perspektiv. Dessutom blir man väldigt beroende av olika insatser.

Hur ser du på enhetschefernas roll?

– De är fullständigt centrala. Ofta hör man folk säga att det krävs fler händer och fötter för att skapa en bra verksamhet, men det som verkligen behövs är kloka huvuden. Det går inte att utveckla ett socialt synsätt utan modiga och engagerade enhetschefer som driver på utvecklingen.

Mycket i deras arbetssätt känns ganska självklart, dessutom är resultaten goda och kostnaderna förhållandevis låga. Varför jobbar inte fler på samma sätt?

– I 25 år har jag föreläst om ett socialt och salutogent synsätt inom äldreomsorgen. Oerhört många gånger har jag mött samma reaktion – ”det du säger är ju så självklart, det är obegripligt att vi inte redan arbetar så.”

– I grunden handlar det nog om synen på äldre människ

or, att man ser dem som svaga och hjälplösa. Med den attityden kan man aldrig utveckla ett socialt arbetssätt.

VARFÖR SOCIALT SYNSÄTT I ÄLDREOMSORGEN?

  • Det förebygger omsorgs- och vårdbehov.
  • Det förebygger övergrepp och våld.
  • Det prioriterar meningsfullhet.
  • Det stimulerar till att skapa mötesplatser och gruppaktiviteter.
  • Det respekterar människors rätt till sin identitet.
  • Det gör att personal skapar nödvändiga relationer till servicetagarna.
  • Det gör att servicetagarna bjuds in att delta i sin egen omsorg och vård.
  • Det utvecklar ett demokratiskt ledarskap som återspeglas i personalens relationer till servicetagarna.

Källa: Ur rapporten Socialt synsätt i äldreomsorgen i Emmaboda serviceområde av Peter Westlund.