Lön och villkor

Lön för upphandlare – hela listan

25 januari 2024

Vad tjänar en upphandlare? Lönen för upphandlare är 43 720 kronor i månaden i snitt. Det visar Tidningen Visions kartläggning av löner i kommuner och regioner.

Tidningen Vision har granskat vad lönen är för upphandlare i alla Sveriges kommuner och regioner 2023.

Lönen för upphandlare är 43 720 kronor i månaden i snitt.  Men i flera kommuner har upphandlare en snittlön på över 50 000 kronor. Kolla in alla löner i tabellerna här nedanför. 

Lista: Lön för upphandlare i kommuner och regioner

Här nedanför hittar du tabeller med lön för upphandlare i Sveriges kommuner och regioner. Lönestatistiken gäller också dig som är upphandlingssekreterare, inköpare, inköpssekreterare, inköpssamordnare, upphandlingssamordnare, upphandlingscontroller och upphandlingskonsulent.  

Fler lönetabeller:

→ Lön ekonomihandläggare/ekonom

→ Lön it-handläggare

→ Lön personalhandläggare

Chefslöner i vårt ledarskapsmagasin Chefen i fokus:

→ Lön för chefer

Mer statistik:

 På Vision.se hittar du lönestatistik för alla Visions 4 000 yrken

Så gick undersökningen till

  • Arbetsidentifikation kommuner och regioner (aid) är ett system för att gruppera arbetsuppgifter som ligger till grund för den partsgemensamma lönestatistiken. Alla anställda placeras på en aid-kod efter innehållet i arbetet.
  • Tidningen Vision har begärt in uppgifter om medellöner i 44 yrken/aid-koder från kommunerna och regionerna. Medellönerna baseras på lönestatistik från den 30 november 2023.
  • Snittlönerna för riket i yrkena är beräknade på alla löner i landet men i tabellerna presenteras bara de kommuner och regioner där antalet anställda i yrket är minst fyra.
  • Sättet att föra statistik kan göra att skillnader ser större eller mindre ut än de egentligen är eftersom det inte säkert att alla kommuner och regioner sorterar på exakt samma sätt.