• Anne Hiukka har arbetat i många år med att förebygga vräkningar, speciellt bland barnfamiljer.

Trender

Allt fler barn vräks – så jobbar Borås mot nollvision

24 januari 2025

Allt fler barnfamiljer vräks visar statistik från Kronofogden. I Borås arbetar kommunens vräkningsförebyggande enhet för att uppnå nollvisionen för just barnfamiljer – ett arbete som väckt intresse i andra delar av landet.

Enligt Kronofogdens senast tillgängliga statistik vräktes 188 barnfamiljer under första halvåret 2024. Myndigheten har inte släppt siffror för resterande halvår än, men kunde i mitten av 2024 konstatera att antalet vräkningar ökat med 13 procent jämfört första halvåret 2023.

För att möta den negativa utvecklingen arbetar Sveriges kommuner med olika insatser. Anne Hiukka har sedan 2011 arbetat på den vräkningsförebyggande enheten i Borås för att minimera antalet vräkningar, speciellt bland barnfamiljer.

– Vi jobbar hårt för att nå nollvisionen om att inga barnfamiljer ska vräkas, säger hon.

→ Boendestödjare hjälper till att bryta mönster

Så få barn som möjligt ska drabbas av vräkningar

Vräkningsförebyggande enheten började 2008 som ett projekt och permanentades två år senare. Sedan dess har enheten arbetat för att så få som möjligt ska vräkas.

Vräkningar i Borås

Vräkningsförebyggande enheten i Borås jobbar bland annat med betalningsföreläggande, återkommande sena hyresinbetalningar, störningar/sanitära problem och avhysningar.

Så här många ärenden har de haft de senaste tre åren:
2024: 1540
2023: 1683
2022: 1356

Förra året hanterade Anne Hiukka och hennes tre kollegor på enheten 13 ärenden som berörde barnfamiljer. I tio av fallen verkställdes aldrig vräkningarna.

Genom åren har flera framgångsfaktorer arbetats fram.

För att se till att så få barn som möjligt drabbas av vräkningar samarbetar kommunen med kronofogden, bostadsbolagen och hyresvärdar. Dessutom samarbetar vräkningsförebyggande enheten med andra i kommunen, till exempel försörjningsenheten.

– Vår största framgångsfaktor är de oanmälda hembesöken. Då åker vi ut och gör hembesök. Är de inte hemma åker vi dit igen och lämnar ett brev med nummer till oss. Många vill veta vad det handlar om och återkommer till oss. Oftast är de tacksamma och vill ha hjälpen vi erbjuder, för de förstår att vi har kommit för deras skull, säger Anne Hiukka.

→ Så mycket tjänar boendestödjare

Arbetet mot vräkningar inspirerar andra kommuner 

Andra framgångsfaktorer är att sätta in snabba insatser vid obetald hyra, göra avbetalningsplaner om familjer ligger efter med hyran och lotsa till försörjningsstöd eller kommunens andra resurser. Boendekonsulterna kan till exempel följa med på möten hos socialtjänsten och hjälpa till med kontakten med andra myndigheter, om det skulle behövas.

– Vi får samtal från andra kommuner som vill veta hur vi arbetar. De kommer antingen på studiebesök eller så har vi videomöte.


Relaterade artiklar