• Jonna Östensson, Ramadan Khodr och Sia Ek är nyrekryterade för att jobba på ett nytt sätt på socialtjänsten i Lund.

Arbetsmarknad

Lund väntar inte in kommande socialtjänstlag

10 september 2024

Lund är en av de kommuner som redan nu har börjat jobba enligt syftet med nya socialtjänstlagen: Att arbeta mer med att förebygga kriminalitet. Därför har tre nyanställda socionomer sin arbetsplats på arenor där ungdomar rör sig.

Alt-textChristina Schoug.– Vi vill hitta de organisatoriska mellanrummen där vi behöver bli bättre på att samverka, lättare söka kontakt med och vara brobyggare innan lagen börjar gälla, säger Christina Schoug, enhetschef på barn, unga och familjestöd i Lunds kommun.

Tre nyrekryterade socionomer har bildat en arbetsgrupp som sedan drygt en månad tillbaka arbetar på Norra Fäladens fritidsgård.

Ramadan Khodr är en av medarbetarna som ingår i det som kallas för Uppsökarteamet Norra Fäladen. De tre socionomerna strävar efter att vara delta i så många sammanhang som möjligt med ungdomarna. 

– Vi är i parker och skolor, förutom på mötesplatsen på Norra Fäladen, där vi i fredags hade ett evenemang med musik, popcorn och saft. Vi hade också ett quiz om socialtjänsten, med frågor om vad vi gör. Många förknippar socialtjänsten bara med orosanmälningar och bistånd och det här blir ett sätt att visa att vi kan hjälpa till med annat också.

→ Här flyttar socialtjänsten in i skolan

Många parter samverkar 

Syftet med det nya teamet är att komma närmare invånarna och öka samverkan mellan olika förvaltningar. Just nu är det tre förvaltningar som samarbetar: arbetsmarknads- och socialförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen och barn- och skolförvaltningen.

Men Christina Schoug berättar att det finns fler som samverkar.

– Tanken är att fånga upp de ungdomar som håller på att lockas in i kriminaliteten. Vi försöker jobba förebyggande genom att samverka med polis, fastighetsägare, fältare, fritidsledare, företagare, föreningsliv, och framför allt med invånarna.

→ De inför första linjens socialtjänst

”Det här är socialtjänstens framtid”

Uppsökarteamet Norra Fäladen ser själva att arbetssättet ligger helt i linje med socialtjänstens framtid.

– Jag värdesätter personligen att vi har möjlighet att verka på ungdomarnas egna arenor och skapa förtroende i hemmiljön. Jag uppskattar också att vi får jobba förebyggande, med exempelvis samtal. Vi som grupp tycker att det är spännande att jobba närmare ungdomar, eftersom vi ser att det här är socialtjänstens framtid, säger Ramadan Khodr.

Enligt regeringens förslag ska den nya socialtjänstlagen träda i kraft 1 juli 2025.

Editionsbanner_soc.jpg


Relaterade artiklar