”Kortad arbetsvecka kan stoppa flykten från socialtjänsten”
29 oktober 2024
Bättre återhämtning och tid till livet i stort. Men också sämre gruppsammanhållning och mindre raster. Wilma Jansdotter Throgen och Emma Åberg slutsatser om resultatet av förkortad arbetstid får årets socionomstipendium av Vision.
– Möjligheten att arbeta 30-timmarsvecka är ett samhällsaktuellt ämne eftersom människor flyr från socialtjänsten. Så vi tyckte att det skulle vara ett bra ämne för en C-uppsats, säger Wilma Jansdotter Throgen, som tillsammans med Emma Åberg har skrivit uppsatsen ”Kanske orkar du arbeta mer om du arbetar mindre”.
Visions stipendium
Varje år delar Vision ut ett stipendium till socionomstudenter som skrivit om ett relevant ämne på kandidat-, magister-, eller masternivå. Uppsatsen ska vara godkänd av universitet eller högskola. Vinnaren får 20 000 kronor.
Uppsatsen får Visions socionomstipendium i år för att författarna på ett nyanserat sätt har tittat närmare på upplevelser av arbetstidsförkortning inom socialtjänsten.
→ Nytt experiment: Hur funkar fyra dagars arbetsvecka?
Arbetstidsförkortning bra för pendlare
Till uppsatsen har Wilma Jansdotter Throgen och Emma Åberg djupintervjuat åtta socialsekreterare som både har jobbat 30-timmarsveckor och 40-timmarsveckor, för att kunna jämföra hur personerna upplevde sitt arbete. Med sig bar uppsatsförfattarna två arbetsfrågor: Hur var skiftet till kortare arbetstid och kan det påverka socialsekreterares långsiktiga intentioner att stanna kvar inom socialtjänsten.
– Det vi kom fram till är att 30-timmarsvecka går väl ihop med familjelivet och anställda som pendlar. Om man jobbar åtta timmar per dag, och behöver pendla en timme till och från sitt jobb, upplever många att de är borta hemifrån väldigt mycket. Det här blir extra viktigt för mindre kommuner som är beroende av större kommuners arbetskraft, säger Wilma Jansdotter Throgen.
Hon lägger även till att anställda som jobbar 30 timmar i veckan har bättre återhämtning och jobbar mer effektivt. Och att det i sin tur gör att socialsekreterarna menar att de kommer jobba längre på arbetsplatser med förkortad arbetstid.
– Nackdelarna som vi såg var minskad personalsammanhållning i och med att man blir indelade i olika scheman. Vi kunde också se att rasterna blev kortare, eller ströks bort och att möjligheter till fortbildning minskade eftersom kalendern blev fullbokad. Men vi ska också nämna att de vi intervjuade menade att fördelarna var fler än nackdelarna, säger Emma Åberg.
→ Granskning: Kortare arbetsvecka kan bli verklighet
Vill att chefer får upp ögonen för arbetstidsförkortning
Uppsatsförfattarna hoppas nu att deras slutsatser ska få chefer runt om i Sverige att våga testa arbetstidsförkortning.
– Vi vill gärna att uppsatsen öppnar upp chefers ögon, för även om arbetstidsförkortning kostar kan det i slutändan vara värt det, eftersom medarbetarna blir mindre sjuka och mer långvariga på arbetsplatsen, säger Wilma Jansdotter Throgen.
– Vi hoppas att chefer vågar satsar på sina medarbetares hälsa. Det är en annan tid i dag än då åttatimmarsarbetsdagen infördes, säger Emma Åberg.