• Anna-Carin Alderin är projektledare för det stora försöket med fyra dagars arbetsvecka.

Arbetstid

Nytt experiment: Hur funkar fyra dagars arbetsvecka?

22 mars 2024

Stress och sjukskrivningar minskar när man har fyra dagars arbetsvecka. Det visar internationell forskning. Nu görs det första större testet i Sverige, där anställda får jobba 80 procent med heltidslön.

Lediga fredagar – visst låter det gött! I synnerhet om man får lön. Nu sparkas ett stort pilotprojekt i gång där fyra dagars arbetsvecka ska prövas och utvärderas.

Fram till i sommar kan arbetsgivare anmäla sitt intresse för att delta i det sex månader långa experimentet, som följs av forskare.

Tanken är att medarbetarna jobbar 80 procent med bibehållen lön. Samtidigt ska de fortsätta leverera som en heltidsanställd.

Stressen kan minska med fyra dagars arbetsvecka

Initiativet kommer från Anna-Carin Alderin, som driver bolaget Pacelab och är svensk representant för organisationen 4 Day Week Global.

– Vi står inför många utmaningar, som höga sjukskrivningstal och svårigheter att rekrytera. Kan fyra dagars arbetsvecka vara lösningen? Jag är nyfiken! I globala undersökningar ser man att stressnivån går ner, säger Anna-Carin Alderin, som är projektledare för försöket.

Alt-textSjukskrivningar på grund av stress har ökat rejält. På tio år har antalet nästan fyrdubblats. (Foto: Mostphotos)

Fyra dagars arbetsvecka – en facklig fråga

Vision menar att det är hög tid att skrota 40-timmarsveckan och tillsammans med andra fack lobbar förbundet för att man ska lagstifta om kortad arbetstid.

Frågan om att jobba mindre börjar även få fäste bland arbetsgivarna. En undersökning som Tidningen Vision gjorde förra året visar att 14 procent av kommunernas HR-chefer tror att 30-timmarsvecka kommer att införas om fem till tio år.

→ Granskning visar: Kortare arbetsvecka kan bli verklighet

Anna-Carin Alderin berättar att ett 70-tal arbetsgivare har visat intresse för projektet, och målet är att minst 15–20 ska delta. I november är det dags för skarpt läge.

”Ger fyra dagars arbetsvecka mer återhämtning?”

Alt-textLena Lid Falkman, forskare (Foto: Handelshögskolan)

Lena Lid Falkman, forskare på Handelshögskolan i Stockholm och Karlstads universitet, ska följa försöket.

Dels ska de medverkande få besvara enkäter, dels kommer de att föra dagbok över sina upplevelser.

– Jag ska fokusera på två större frågor: ”hur får de anställda lika mycket gjort på samma tid?” och ”vad gör de med tiden de får loss – blir det mer återhämtning?”, säger Lena Lid Falkman.

Första forskningsresultaten från fyra dagars-försöket kommer troligtvis att publiceras nästa år.

Läs mer : → Så funkar kortare arbetsvecka hos oss

Brittisk fyra dagars arbetsvecka – så gick det

2022 gjordes världens största försök med fyra dagars arbetsvecka i Storbritannien. Utvärderingen, som bland annat gjorts av forskare vid University of Cambridge och Boston College i USA, visar att:

  • Sjukdagarna minskade med 65 procent.
  • 71 procent rapporterade lägre nivåer av utmattning.
  • De allra flesta av arbetsgivarna som deltog ansåg att produktiviteten och affärsresultaten förbättrades.
  • 92 procent av arbetsgivarna beslutade att fortsätta med fyra dagars arbetsvecka efter pilotprojektet.

 

Så funkar kortad arbetstid, så som fyra dagars arbetsvecka

  • Att arbetsgivaren erbjuder kortare arbetsvecka innebär att du jobbar kortare dagar eller färre dagar men får lika mycket i lön som om du jobbade heltid.
  • Det finns olika begrepp som används för att beskriva kortare arbetsvecka. De vanligaste är:
  • Fyra dagars arbetsvecka
  • Sex timmars arbetsdag
  • 30-timmars arbetsvecka