Topplistan: De ger bäst lön för socialsekreterare 2024
7 maj 2024
Vill du ha hög lön som socialsekreterare ska du jobba i Ydre eller Dals-Eds kommun. De tillhör lönetoppen i landet.
45 225 kronor i månaden. Så mycket tjänar socialsekreterarna i Ydre kommun i snitt. Det är nästan 6 700 kronor högre än snittet i landet, visar Tidningen Visions stora lönegranskning där vi samlat in snittlöner för 2023.
Bakom de höga lönerna i den lilla orten Ydre i Östergötland med sina 3 700 invånare finns en medveten satsning från arbetsgivaren, berättar socialchef Camilla Tjäder.
– Som liten ort har vi mindre möjlighet till lokal rekrytering, vilket gör oss beroende av inpendlare. För att vara konkurrensmässiga så erbjuder vi lön i det högre spannet, säger hon.
Topplistan: Här får socialsekreterare högst lön:
- Dals-Ed: 45 473 kr/månaden
- Ydre: 45 225 kr/månaden
- Österåker: 43 294 kr/månaden
Rikssnitt: 38 532 kronor
Plockat bort hyrkonsulterna
För några år sedan var man i långa perioder beroende av inhyrd personal för att klara verksamheten.
– Det blev dyrt, vi behövde tänka om, säger Camilla Tjäder som fick i uppdrag från politikerna att fasa ut konsulterna och anställa egen personal.
– Jag fick också i uppdrag att skapa nya tjänster. Så nu har vi fyra barnhandläggare istället för två. Det har förbättrat arbetsmiljön och förutsättningarna att göra ett bra jobb.
I dag har kommunen sju tillsvidareanställda socialsekreterare. För att locka dem till kommunen så erbjuds också hemmajobb två dagar i veckan och betalt för den restid de har till jobbet.
Dals-Ed betalar bäst - igen
Ydre ligger på andra plats på topplistan för socialsekreterarnas löner. Förstaplatsen kniper Dals-Ed, de har legat på topp i flera år i rad. Enligt Visions förtroendevalda i Dals-Ed så har kommunen bland annat behövt satsa på höga löner för att locka och behålla socialsekreterare.
På tredjeplatser hittar vi Österåkers kommun, de har bland annat satsat på en lönetrappa.
Relaterade artiklar
”Kortad arbetsvecka kan stoppa flykten från socialtjänsten”
Bättre återhämtning och tid till livet i stort. Men också sämre gruppsammanhållning och mindre raster. Wilma Jansdotter Throgen och Emma Åberg slutsatser om resultatet av förkortad arbetstid får årets socionomstipendium av Vision.
Susanne Landström är finalist i Årets skyddsombud 2024
Färre akuta arbetsmiljöbränder som måste släckas. Det är resultatet av boendehandledaren Susanne Landströms enträgna förebyggande arbete som huvudskyddsombud i Umeå kommun. Nu är hon en av tre finalister som har chans att bli Årets skyddsombud.
Vill ha stopp för ensamarbete på HVB
Mer än hälften av de anställda på HVB har utsatts för hot eller våld under det senaste året, visar en rapport från Vision. Mikael Astner, fackligt förtroendevald för Vision som tidigare jobbat på HVB, vill se ett stopp för ensamarbete och ökade befogenheter för personalen för att förbättra arbetsmiljön.