• Vision satsar på könsneutrala titlar.

Arbetsmarknad

Nu ska mannen bort – könsneutrala titlar tar över

22 november 2024

Ut med tjänsteman och in med tjänsteperson. Och se över titeln ombudsman. Visionsombudens kongressbeslut är tydligt. Nu ansluter sig Vision till trenden med könsneutrala yrkestitlar.

– Frågan om könsneutrala titlar har levt länge i vår avdelning i Stenungsund, så vi skrev en motion som hela norra området i väst, som består av 19 avdelningar, ställde sig bakom, berättar Reagan Andersson, ordförande i Visions avdelning i Stenungsund.

Alt-textReagan Andersson är övertygad om att könsneutrala titlar kommer ta över helt.

När Visions kongress hade avslutats stod det klart att Vision som första förbund inom TCO hade fattat beslutet att skrota titeln tjänsteman och byta ut den mot tjänsteperson. Dessutom hade förbundets styrelse fått uppdraget att hitta ett könsneutralt ord för ombudsman.

– Många i Vision jobbar i kvinnodominerade yrken. Vi ser att där manlighet är norm påverkar det kvinnors löner. För oss handlar det också om att ha ett inkluderande språk. Det finns icke-binära och transpersoner som vill ha neutrala titlar, säger Reagan Andersson.

→ 70 år kvar tills män och kvinnor delar lika

Kritiseras och kallas för ”kulturkrig”

Beslutet har väckt känslor långt utanför förbundet. ”Riktigt fånigt blir det när fackförbund gör sig till riddare i någon sorts kulturkrig och i stället för att ägna sig åt sådant som lön och arbetsmiljöfrågor…”, skriver den liberala ledarskribenten Malin Lernfelt i Hallands Nyheter.

Alt-textLena Lind Palicki har hört kritiken mot könsneutrala titlar förr. Fotograf: Kajsa Göransson.

På Språkrådet, som arbetar på uppdrag av staten för att vårda svenskan, har språkvetaren Lena Lind Palicki sett argumentet förr.

– Det är sådan klassisk kritik man hör när man diskuterar könsneutrala ord, som anses vara petitesser. Men inkluderande språk hänger ihop med större rörelser, för att man vill att samhället ska bli mer jämställt. Då handlar språk om något annat än bara ord.

→ Svenska kyrkan bäst på jämställda löner 

Språkrådet: Svenskan bör vara könsneutral

Språkrådet menar att svenskan ska ha en könsneutraliserande strategi, till skillnad från en könsspecificerande, som i exempelvis Tyskland. Rekommendationen för svenska ord är att välja ett som kan användas för alla kön.

Könsneutrala titlar

Språkrådet ser tre skäl till att ha en könsneutraliserande strategi: Orden funkar för alla oavsett kön, det effektiviserar språket i exempelvis annonser, och det är oftast irrelevant vilket kön en person identifierar sig med. Den könsneutraliserande strategin har lett till att bland annat följande titlar har förändrats: Polisman/polis, dagisfröken/förskolepersonal, talesman/talesperson, flygvärdinna/kabinpersonal, vetenskapsman/forskare, riksdagsman/riksdagsledamot.

Det är den här strategin som har lett till att exempelvis titeln polisman neutraliserats till polis, att riksdagsman har blivit riksdagsledamot, eller att dagisfröknar numera heter förskolepersonal. 

Språk påverkar samhället och samhället påverkar språket, påpekar Lena Lind Palicki, som spår att tjänsteman som titel på sikt kommer helt att försvinna. Speciellt eftersom somliga kommuner redan ersatt ordet med tjänsteperson. Däremot tror hon att uppdaterandet av ett av svenskans få exportord, ombudsman, kommer bli svårare.

– Men bara för att andra språk har importerat ordet ska det inte hindra att vi har en diskussion inom det svenska språket tycker jag. Även i engelskan som har importerat ombudsman diskuteras det hur det ska göras könsneutralt.

→ Långt till jämställd inkomst

”Könsneutrala titlar kan locka män”

Att somliga försöker argumentera för bevarandet av ordet man genom att påpeka att det i grunden står för människa ger hon inte mycket för.  

– Det här med vad ord betyder egentligen, så går det inte att säga. Ja, historiskt har man stått för människa, men det var århundraden sen. I dag syftar man i ordet tjänsteman på män, för att bara män var tjänstemän.

Reagan Andersson är övertygad om att språket påverkar verkligheten.

– Jag är helt säker på att tjänsteperson är infört överallt om ett par år. Då är det roligare att gå före än att haka på sist i tåget. Det har ett signalvärde att bryta tänket med manlighet som norm, både för individen och för löneutvecklingen. Jag tror att könsneutrala titlar kan locka in män i kvinnodominerade yrken.